發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
無人話唔洗同IT夾
但做strategic team係會好好多

DA under IT好多時用IT角度做野
好多時唔係係business角度行動
咁同direct under senior mgt
跟business direction走 係差天共地

DA個value係夾係meet到business野
而IT tech support/infra
幫到佢achieve到

同埋 strategic team own BI / analysis
一條team睇晒公司reporting/data
有咩tech問題就同IT / infra夾
有data quality / business change就同user夾

比起under IT project base run
中間少左條consolidation team真係差好遠

再加埋political reason
DA under IT的話
Acct HR Finance睇cost睇數睇FTE
條team就入左IT budget
要fight resources就係2 diff stories
明未…?
多唔多人白紙自學入行
咁bi 前景一定冇da咁好
有公司計data analyst係middle level
BI analyst 係相對entry

真係睇清楚 問清楚
個role會做乜 睇乜data
用開咩tools 同foresee會有咩project
而你個role有咩程度參與
咁你先會知值唔值得做
同消防員一樣
養兵千日 用在一時
試過有公司Data team, IT team分家
IT team成日玩野, D data俾D唔俾D
事實上會計係無可能被取代,係人類嘅創造性錯誤面前,AI只會俾佢地耍到 hi hi. 而且清你講左重點啦,老細係要合情合理合法咁執條唔上身嘅數,係 subjective judgement 方面,AI 應該仲未跑得贏人。我未見個一個AI識同老細合謀。
想問吓如果想讀data science master,其實前景好唔好,會唔會日做夜做做撚到狗咁,又或者會唔會好chur handle唔到real life problem

依家諗緊好唔好讀data sci master
因為但係degree讀咗4年basic data analysis,感覺好似學唔到啲咩,次次都識計但係唔覺得自己真係做到啲咩貢獻/ 實際野
有啲擔心讀完master仲係on99咁唔知自己做緊咩
點解唔搵entry 工睇下情況係點?
讀master 係可以但係唔好拎黎逃避返工
成日都覺得就算entry level嘅data analyst/ data scientist都會好難會handle唔到

就算讀完degree都覺得無咩信心,覺得返得工就唔錯得,要well prepared
不過其實巴打讀得姐啱 master真係諗好先讀
成日都覺得就算entry level嘅data analyst/ data scientist都會好難會handle唔到
<—咁一係你份工唔係我指既entry level
一係你就讀屎片,不過你正正常常大學生有幾可真係會完全連entry 工作都做唔黎,大把人ug level 都拎到BA/DA offer 啦,點解要咁樣睇死自己
讀個stat/ data science 學位會唔會加分
上Kaggle睇下人地visualization d code點寫
學下用Tableau
Interview可能會俾啲charts你叫你講下發生緊咩事
人工鬼有咁低。港資銀行都出25k。
That’s why 點解我要做DE
其實外國都係咁。有何咁奇怪?

你下下email DE,搞個pipeline比你先煩。

有冇聽過DataOps/ MLOps? 自己automate個pipeline 先好。
Hadoop垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞