發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
公司啲data scientist 10皮一個月
插兩句嘴
一日未普及化一日都係成本高 唔係間間公司都會肯deploy
而AI講到底都只係工具 始終要有人喺背後identify好個target, 俾requirement同落instruction先完成到個工作
主力做execution嘅空缺會因而減少 但人唔會完全被取代
睇LinkedIn 外國好多大公司會有in house analyst做類似野 人工都唔錯
R係single thread語言黎。學黎都沒用。

你學Python, SQL 就夠
quant?
我都有follow佢

最緊要識轉工
聽講facebook dev 係睇唔起data engineer
真 好似佢咁做一年就跳 人工真係好似火箭咁升
我最近都有個senior DE resign , 佢係到做左成6年, 話出面好多機會所以先走, 我就覺得佢走遲左
識野喎清
Yes, quantitative data scientist
加把勁啦 如果唔係都幾難入行
Btw 有啲data scientist 會嫌python慢 用啲parallel processing lang
Python 都可以call lib做parallel processing
真 其實都係個人喜好
不過就真係好小見用R

可能純粹我個行冇
R outdated語言黎。R一去到處理 大數據(>200 GB),即刻收左皮
夠啦。香港啲DA工 根本唔夠data 去搵insight,你識啲皮毛 就夠。即使做到DS,好多人都係吹水呃飯食
轉行去bigdata用唔返cpa啲嘢會唔會覺得嘥咗?
多唔多工會兩邊都用到?
有冇諗過讀CS second degree?
見過幾份工,其實好多公司都係想搵人 consolidate 自己 internal data 多,code 嗰啲有基本底就得,因為實有人教你點跟
DA 同 DE 完全兩飯野黎
只可以講 想年薪十萬(2-4 exp) stat同maths要到位、而python只係一個工具要做你想做既analysis

做啲低人工啲既就唔洗咁專啦不過
去外國先有得做
200gb data係咩類型數據?
可否分享下詳情?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞