發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
有時個insight 仲要係老細比叫你幫手睇下 揼個dashboard present 比management 睇 咁你就要揀啲對佢有利既data 砌啲佢想要既chart 出黎 成件事係冇任何analysis 成份
其實無domain knowledge嘅da
只係純reporting role
砌一堆19 bi俾啲垃圾analysis以為好有用
但真係有料就算純descriptive 拉幾張pivot table都搵到問題仲可以執返好個flow
呢個咪係15k同30-40k嘅分別
4年4-50k 都唔高?
Exact7ly , 呢啲叫result oriented.
香港市場睇唔起DA姐 去英國國讀個Data Science master 好多公司爭住請
利申 Master grad 43k annual
叫公司個data scientist 叫條正正常常Sql 搵下data 都錯漏百出
又要我捉番佢d 錯處 好在未send 比客
二等公民有43k仲想點
DA 其中一個重要既作用係可以幫各team用data 量化到佢地既achievements 再present 比management 睇 唔可以話冇咗佢唔得 但對business 黎講係有實質既幫助
DA 同 DS 根本係唔同野黎
外國人工分別唔大 好似係
試下去top up個business analytics master? 之後有work experience有master有post study work visa好易搵到d 3 4萬一個月既工?
True.
System feed啲job 都成日fail, fail左啲it support又唔會主動執
其實發覺好多人mix up咗da同Ds

Da係dashboard 做vis砌ETL flow 陪老細搵insight

Ds係除咗ML仲要做埋data infrastructure 、上cloud deployment、DevOps

講到咁簡單一張沙紙呃到其中一份工r糧嘅人,示範一次比我睇
留名學嘢
而家同老細吹水講下啲keyword
大把公司肯畀本畀時間你去做
點會無前途
經驗年數問題
十年經驗DA宜家叫緊70-80k價
上次個head hunt打過黎都話佢有個post請緊75k
之後provide到D好新既idea,你present既野只會係阿媽係女人依D連隔離屋阿伯都知既野

呢個真係好中
講出黎仲以為自己好醒個下好笑
眾人皆醉我獨醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞