發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
會啦
見到怪野問到你就bye bye
留名
想知入行難唔難
需要啲咩知識同資格先會請
Intern可以做咩position入手
其實想問下
如果想主要build model又唔想做太多DE嘅厭惡嘢係咪做ML engineer仲好 但香港好似仲未起步
MLOps 應該都有DE野
我估MLOps未來一兩年會開始heat
但so far無乜opening
香港ml都無乜opening
Mlops更加唔會有
得,讀個phd去做research scientist
? 有啲咩input /remarks?咩樣?
你係講緊本身啲data 唔clean?
Hmm 你呢個case,如果貨品編號有一個consistent 嘅pattern,例如一定係連續兩個英文字母+5個數字喺後面 e.g. HY01237, JT02725
咁你可以試下用RegEx 去每一行都拎個貨品編號出黎
RegEx可以俾你specify一個pattern,然後抽晒所有match你specify 嘅pattern嘅text出嚟
但我睇過Excel 好似冇得直接用RegEx…
可能你可以試下學吓python + pandas 做

不過你呢個case其實我諗真實返工好少會遇到亂咁樣嘅data
通常d data 都係in structured format
反而通常係clean d duplicate
拎走d outlier
同埋例如電話號碼要統一個格式之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞