發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
留名睇insight
上glass door/ LinkedIn搵人八下就知
基本上入行做MNC DA 都20-25
做幾年上senior 都30-40
唔上轉BI manager/ PM都得
想轉行
本身CPA底
識少少alteryx macro
想學下sql/python 嘅話有無咩course 推介
同埋仲可以點增值自己?
blockchain 好唔好做 香港行業如何
其實好正常 邊可能日日有insight 大部分都係noise 同短期fluctuation
反而想知你地會唔會攞同行既data 黎同自己in-house 做比較 有既話啲data 點攞 遇到個難題係冇benchmark 做comparison 下下都塘水滾塘魚自high好似冇乜意思
有market research 報告 同堆第三方data solution provider eg. Statista個啲
其實好多公司都將 BI, DA 混合,識寫都要識睇啱唔啱。另外,你要俾意見 user,睇佢哋想點 present,呢啲要傾嘅。
另好好公司都要求做 modelling ,因為好多 source ,到你做到 data warehouse 又係另一層次。
話容易嗰班應該做嗰間啲 resource 好,如果要你 build up 又另一樣。
正常,做 DA care 係 insight,想搵一啲未發現到嘅嘢
Team head 就 focus no. Of output,做得多就好開心
同另一位巴打講嘅一樣 不過啲tool唔見得好準
試過拎嚟對比自己internal data, 個deviation成6x%
推番上嚟先
夠啦,,唔會太高
睇你點樣講原有經驗幫到DA
你吹到得既無經驗都請
仲有得加下人工
香港做DA有咩出路?consulting? PM?
1. R仲有人用,特別間公司啲人係research底,佢地research用開R,有部分公司都唔介意你用R因為依家R寫既野都上到production,咁當然你學埋Python會好好多
2. 都係依啲地方搵。其實經agent好有用,佢有時會幫到你報一啲好高requirement既工。有朋友無乜經驗,但agent幫到佢in到一啲要3-4年既工,又或者一啲無post出黎既工
3. 乜都會問,其實都係睇你profile。如果你話做analytics,佢會問你用過咩programming language, 用左咩statistical skills。如果你話識R就問你R syntax, 識random forest就問你random forest detail,所以你寫上去既野你要100% sure you fully understand
其實你就咁search SQL tutorial/ Python tutorial已經有好多materials
無辦法,靠放工搵啲野玩下學,上kaggle download dataset玩下visual,machine learning
覺唔覺/怕唔怕呢type job好快比AI取代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞