發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
咁A記好似好啲,有title又有野學,你本身有冇做過bank?
都係嘅,同埋我諗之後用A記個名應該都易入番銀行或者其他大公司?
就係無做過,所以好多concerns
2邊人工係差唔多
有retail, SI 同 finance
但係inhse升會慢好多
一年一工咪得
事實上唔係咁多公司有use case 去做AI machine learning 反而automation 同砌靚返啲data 先係佢地需要既野

但偏偏大家都最鄙視做呢啲 一黎就話想係data揾insight 想試下apply啲model 落data到
同意係strategic team,但我覺得係直頭唔應該under IT team,應該係一條獨立under senior management既team
樓主,呢個係我個人對行業既少少見解,你可唔可以pin this或者你再elaborate吓。
我見到呢個post有好多未入行既人都覺得一定要用啲好複雜既model 或者software 去做好個role,但其實根本唔一定要。 就好似你有一個目的地要去到,咁有三個factor, 人丶車同路。 人就係你個人,你有既hard soft skillset同知識。 車就係啲tools同model. 條路就整定既,係你老細或client 比你既business task 同埋已有既data. 你個人有幾勁幾標青,架車幾靚幾快,條路係柒既你都係唔會行到或者行得順或者去到目的地。相反條路靚仔既,話之你揸咩車,用單車(excel)都輕鬆好快行完條路搵到你老細或者個客想要既野。 我諗無一個client或者老細係會想好detail知你用咩toolset丶用咩靚既code幫佢polish哂啲data,run model run快左 etc... 佢地只會care你搵既野係咪佢地想要既野,有無value added.
fg點入行?
cs master想搵呢data engineer工無人請...>25k 比人嫌開價高,間間淨係開fg價。要我減8-10k我接受唔到
每個client只係睇幫唔幫到佢賺多左
用咩工具咩方法冇人想知
豬大? 豬西學院?
咁易轉咩?
新公司又要新ststem
間間公司system咪又係差唔多
圍內好多人都一年一工
咪撚玩啦
喂 個客話個account 話無左條數 你同我快d check下邊到有事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞