發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
見有部分人覺得做Data Analyst好勁, provide insight, 影響公司決策,data-driven Bla Bla Bla

No
你有8成時間都係provide唔到insight, 因為個世界有好多野都按正常咁運作,你好難會有咩新鮮野係data到睇到,之後provide到D好新既idea,你present既野只會係阿媽係女人依D連隔離屋阿伯都知既野

你既工作就係visualize D data, 睇下有無咩古怪野,如果有既就一直OT一直搵,等你見client果陣唔會被佢問到有一樣野你係無試過去睇。同埋你要幫client整靚條數俾佢見board用,明明件事唔work你都要幫手死掂佢變做work,報喜不報憂

同埋有D人應該將Data Scientist同Data Analyst溝埋左
香港既Data Scientist係整model同analytics, 但有7 - 8成時間都係做analytics, 而Data Analyst就focus係做analytics。

Data Analyst其實好broad, 係ibank/ blockchain公司入面做又叫Data Analyst, 做個marketing officier monitor Google Analyics又可以叫做Data Analyst, 所以依行有高有低,人工高既只係少數,大部分起薪都係15 - 18k
想聽多啲
你有咩想問,盡答
工具愈黎愈易用
唔係咩特別生意既話
都係會計做埋就算
反正一向都計緊
你想講咩就聽咩
Dashboard engineer?
Ching係呢行做左幾耐 同埋係做scientist?
做data scientist係咪多數要master?
又會唔會比ai取代?
其實每個department對data analysis都有需求,但特別整個位叫data analyst就多數係marketing team
佢有時個名唔exactly叫data analyst, 可能叫Business Intelligence Analyst
香港邊度有product搞到DA
應該得bank hktvmall同安心出含 夠data攞insight
其餘嘅data team都係 老細想呃budget 或者 大老細ff big data
modeling同dashboard都有做
就4年
Title唔係但做既野一樣
modeling and dashboard
你廢啫
可能得
依家google spreadsheet可以打你想要睇D乜,之後AI interpret你個句子再query data去form pivot table
但我未試過,唔知個limitation係邊
其實data唔多都會有data team去搵insight
before big data之前其實過往好多年都係咁做
好似marketing research,美國大選訪問果D
佢地個pool都唔多,但如果你target得好既,果班人represent到個人population distribution咁你個result應該都會反映到個事實
香港既Data Scientist係整model同analytics, 但有7 - 8成時間都係做analytics, 而Data Analyst就focus係做analytics。

即係Data Scientist 係高級好多?
有部分公司Data Scientist其實係manager黎,所以點解你地成日話份份data scientist都要幾年經
感覺美國果邊data scientist好似好好景/高人工 係咪美國多呢個工種會有前景d?

唔係呢行人 純粹路過有興趣
因為人地個D係真scientist做research
香港果D係deploy人地research結果
好好景嘅應該係讀完MPhil/PhD 入去做AI ML DL嘅researcher
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞