發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
似,但好多時都係處理data rather than 係裡面搵insight,就算assumption setting似啲但都係普通data analytics嘢

不過,公司需要你就係嘅,market好多位做,咁多嘢搞,又17又rbc,真係創造就業🤣
如果background 係Quantitative Finance/Stat都唔出奇
做呢行係咪去外國好啲
我讀緊呢科
諗住一畢業就行Stream B去加拿大
人工嚟講應該da-> de-> ds
40 - 50k
係咪要識好多唔同嘅software 先做到?成日聽data analyst , 但係唔知工作內容
巴打係香港?
做左5年DA 50k
要識python 砌automation pipeline 同financial knowledge 亦都好著重presentation
個人覺得冇你講咁廢 可能因為我間公司本身賣data service
咁又無咁誇
起碼啲數學唔差,有個sense ,啲數字有問題知發生乜事
數學有sense,又有商業知識既人本身唔多
Ching覺得邊一行既DA比較吃香?點睇銀行DA?
睇下你client有幾聰明啦
data analyst其中一個工作幫user去將啲野generalize 未必真係話好有用
不過都係要有人做
DA最大作用 係個title好聽
啲人唔識 亦都唔在乎你做咩
講出嚟好似好威 方便
三姑六婆 女朋友講俾人知

知你做咩嘅
有料無料就心裡有數
做過外資銀行2年 唔太覺有幾著重DA 始終銀行點都搵著做banker多d

個人覺得hedge fund/ financial data vendor公司比較吃香
data preparation 同 cleaning 多唔多請人?
呢個應該屬於基本功
Da識句select就叫識sqlit9笑而不語
聽人講big data 有七成嘅工作都係有關 standardization, preparation 果啲
到底真唔真
有咩出名既data service vendor?想入行但完全唔識d公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞