發覺好多人對Data Analyst有錯誤幻想

733 回覆
1145 Like 26 Dislike
將data 執返靚仔既時間,仲多過analysis 既時間
一開始 SYSTEM D DATA又亂又錯 ----> 之後已經好難玩
最多時間應該係用左係data cleaning
樓主好驚人入行咁喎
佔7-8成時間
電商,Retail,手遊,線上app, 支付工具,卷商

其實yuu,payme果d都請好多人做分析

大陸野多
in house係咁咖啦
根著屌完都無改善,最後無癮quit
我行都轉埋
無驚過
做緊da
依家學緊andrew ng 嗰 course
內心對ai,ML有興趣嘅
但驚緊香港係咪冇前途 及早轉邊
思路正確 我都轉左
我就係呢一個原因 quit左上一份工
最on9係冇人連上一手都up唔出某一個column 係business上有咩意思
Consulting都可以好廢,有d consultant從來無handson既行業經驗,基本上佢地講果套可以universally應用係所有情況,簡單d講,佢地講既野完全唔可以係行業到直接落地

以前big4黎我公司做project,我老闆已經我講明因為有budget要用左去,唔好期望班consultant會識我地呢行既野,叫我俾多d guidance湊住佢 做consultant又有錢袋又有行內人士過知識佢地學,咁筍既工邊到搵
想知轉左咩
係呀
無根本上都唔晒玩
除非你有自己project做過,in果陣show出黎
+1
真 其實model 準唔準 對business 影響不大
反而覺得點樣apply 落business 先係最重要
真data scientist應該日日睇algo睇code睇maths
整D loss function/ model architecture/ weight initialization令到個model learn得又快又好
準唔準都唔重要咁仲要嚟做咩
點會
無錯係可以好廢,呢行邊個呀豬呀狗都可以自學入行有人請,所以啲人既range好闊 正正經經轉行算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞