【沙田上車盤】點睇

1001 回覆
14 Like 57 Dislike
係咪樓下大圍街市?
我之前做yoga師姐話住嗰度嘈到hihi
頂唔順賣左!大圍富嘉嗰度一帶比較嘈雜

大圍靜中帶旺應該海福同埋文禮閣
名城/文禮閣唔係上車盤 大單位
沙田根本勁撚正
係衰啲樓舊
有朋友住過個邊 話隔音有啲差
同個廁所肥少少都好難入
低層望金輝?
其實連廚房都係 仲要成個屋苑都係咁嘅呎吋
花園城大少少囉可以肥少少
位置有D吊腳
大家係咪唔記得左咩叫
上車盤
但兩邊都好多買賣
住過花園城8年,上車來講算ok 啦
加多一球上三房啦,呢區校網唔錯。

有小朋友嘅人換樓一定係諗校網。
800萬上車盤
全部都變晒加多少少系列
有錢就唔洗講明上車盤
朋友諗緊1000萬 budget 沙田買樓,有冇好推介?
其實上車盤個範圍係幾多?
呢個真係冇計,一個人住還好,兩個人已經搞唔掂
正常係400-600萬
係 其實你講得岩 樓下街市都真係會有嘈嘅問題
都有睇過名城富嘉 但真係太貴
清 想請教下市中心好唔好住 之前嫌太多大陸人太迫所以一直都有保留
好似聽講話40年就要大修一次 但又有人話有機會業主立案法團本身有筆錢可以用 唔知呢啲資料啲地產agent會唔會知呢

利申真係唔識
睇樓果陣 睇下大堂d告示版 就會知
小家庭定大家庭?想新D/大D/靜D 定投資?
其實依個講法係源於屋宇署嘅強制驗樓計劃 落成30年嘅樓就會收到驗樓通知書 做驗樓再按需要做維修(有啲大廈會乘機做埋一啲翻新工程 eg: 大堂裝修,外牆全執)

不過越多額外嘢個大維修就越貴同越多拗撬 又會拖慢進度

至於法團啲錢同埋維修進度 你可以係睇樓果陣留意下大堂貼出嚟嘅會議紀錄同財務報表 地產agent 啲資料你信兩成好啦

一般嚟講都係要夾錢(除非你個屋苑規模去到美孚新邨 第一城咁大就可能唔使夾/夾少啲) 差在做幾多工程就要夾幾多咁解 好難有個數可以講比你聽
好運睇過樓底好矮,我米8 唔洗跳gut 腳伸直手掂到天花,成個單位俾我感覺壓迫感好大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞