【沙田上車盤】點睇

1001 回覆
14 Like 57 Dislike
應該仲有漏水問題?
金禧定金獅呀屌
石門三寶啲價又係唔點郁,濱景見啲三房盤放足幾個月都去唔到
第一城個屋苑規模大咁多 保養方面真係贏

揀樓反而係睇你自己生活習慣同圈子係點 同埋你budget

兩邊各有各優點
租務市場唔差 加上屋苑overall都唔錯 交通又方便

其實市中心都係一樣跌唔落 兩邊都係睇住對方嚟開
買唔起只是你的缺點

要靜 要去火炭半山果堆
但好唔就腳
30年樓wor ...
缺點:無會所,唔知管理費幾多錢呢
真心方便 但係又冇附近嗰啲咁殘舊
嗰度就真係太唔就腳,純粹如果樓下要有配套又靜嘅話好似第一城好啲。
我自己純粹有兩個擔心姐,就算市中心同埋第一城都係
1. 樓齡比較舊好難轉手
2. 單位面積唔大兩個入住還好,三個就真係唔得。

當然我明如果有錢嘅話就可以睇其他唔使睇呢兩個地方啦😂不過我諗緊上面嗰兩樣嘢係咪我諗多咗啫
第一城都唔係咁靜
比三條大馬路加條馬鐡圍住

如果住得入 先會相對靜d
但住得入就無乜景觀可言 主要都係樓景
巴打你本身有咩打算先 想3年即換樓定住到有小朋友先搬?同埋你budget係預幾多先

單位雖然唔大 市中心第一城細極都可以開到細兩房 但同樣價錢買新樓就更細 得開放式可以揀

交通方便 20分鐘 一程車去到金鐘 仲有商場配套

為住新樓住到山卡啦每日搭兩個鐘車返工就無謂啦

樓齡真係依兩個地方嘅弱項 但轉手未必難嘅 始終地點有優勢 加上兩邊都唔係單幢樓 當然都要睇市況啦
有冇巴打住緊或者睇緊金禧
知唔知做左大維修未?
其實就係諗住,住到有小朋友先賣。
但個樓齡我擔心到時已經好高,想搵下一手接都唔係咁易
但你上面講既我都有考慮,確實除左樓齡同細啲之外,都係好多優勢既。
怕三年後想換樓,要蝕讓/平手
放心 要蝕讓/平手
依幾年買沙田上車盤嘅人都會陪你🤣
穗禾 豐景花園嗰啲囉,生活補給一係去穗禾商場,一係坐小巴/巴士出新城市
翠麗大家點睇? 有400尺,個價又唔係貴,似乎幾正
幾年前唔夠錢買第一城轉左買花園城。買左間三百呎多啲,全爆造過大約三十幾萬。兩口子住幾好住,樓下停車場天花經常掉天花,幾日架車就有啲白灰係面,感覺極差。行去沙田圍站好近,但落雨有啲麻煩。
如果有能力 我都想搬番入沙田

婚後 去左觀塘住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞