【沙田上車盤】點睇

1001 回覆
14 Like 57 Dislike
第一城上車盤都要萬8一呎,上完車仲要預舊錢裝修
金獅不如穗禾啦,實用少少似返人住
咁細,要諗轉手呀,唔轉手向上流唔到的
其實
沙中,第一城,通通沙田上車盤都細細間架啦
咁唔通全沙田個個業主都坐艇,冇人順利賺錢離場咩
人地如果已經有能力買間又新又大,就即係晨早已經響上流啦,咁仲洗撚諗點樣向上流咩

我覺得金獅就算有千千萬萬個缺點
事實上金獅就係平
同埋勝在租務市場夠穩,有大陸學生撐起
d負面factors market都price in左架啦
自己計岩數,覺得睇岩咪買囉
成件事冇問題
金獅真係....買唔落手,出面好舊,但入面仲舊
樓齡36年,75-36,宜家買已經係岩岩好可以做30年按揭,當你住幾年,下手做唔到30年按揭,就會開始跌價,做唔到30年想搵下手接都難
你到底明唔明我個point
我夠知舊樓要諗按揭年期問題啦
個重點係,市價有冇price in到呢d負面因素先
你上中原check下溱岸8號要幾多budget先買到
再比較下金獅賣緊咩價啦
夠錢買間又大又新又近mtr嗰班,就唔洗上討論區睇上車盤post同連登仔討論金獅好唔好買啦
所以叫你買花園城,大維修左,起碼睇落靚d
一係儲多d,一係買其他區
唔洗咁燥既,討論當時有兩面
岩呀巴打,我打得唔好,係指買細樓一定要諗轉手,而穗禾係居屋,對比下係金獅起碼都有得流動下。
有人賺錢,果個唔係你姐、你依家先進場買舊細價樓,有幾多水位心中有數
聽閒玖瓏山車位月租去到5000😂
金獅應該無誇張到鬼屋咁掛
係正常30幾年樓 會舊果款
不過真係遠火車站
但個價錢黎講 又真係難搵到其他比較大既樓
問心係既,沙田上車真係金獅/河畔,但兩個都好舊,反面交通我唔覺咩大問題
穗禾係第一代居屋,無地價
原則上同私樓一樣
不過又舊又殘
金獅要自己俾d$裝修, 果時睇有間係連鋼筋d 銹跡都見度。 金禧唔錯,附近多餐廳,買外賣返屋企超快。
金獅點都唔諗啦。。。 果次去睇樓見到條路有野豬
河畔都仲可以諗吓 至少行到去沙田圍站

金獅真係靠平取勝 完全無明顯優點
坦白講 30幾年樓 裝修點都會舊 係睇上手業主保養做成點

金獅/沙中/河畔 依啲熱門放租盤 總有啲租到殘嘅放盤 靚裝個價唔離地都好快比人搶咗啦

金禧差在未做大維修 唔知幾時先做到
分分鐘5千都要排 果邊啲車位少到阿媽都唔認得
原價都可以
又咁講 同一個價市場上有咩盤買到?

你話沙田依堆上車盤細 但個個屋苑都開到細兩房 勉勉強強都可以住一家三口 納米新樓可以做到咩?

依堆盤本身先天條件唔係差 係輸樓齡姐 未必有突破性嘅升幅 但至少唔會落後大市啦

Btw 下邊幅圖都解釋點解有人買啦
沙中 希爾頓都做咗 至少唔使煩10年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞