【沙田上車盤】點睇

1001 回覆
14 Like 57 Dislike
沙中綫直頭彌補埋市中心唔夠過海巴士嘅問題

屯馬綫就真係得啖笑 馬鐵駁埋西鐵做乜鳩 依家好多人要馬鞍山屯天元兩邊走咩
大圍一出兩個居屋點睇
即使有三房都唔會係上車盤
但河畔果邊靜好多,依家未開關沙中都仲算行到,一變返以前自由行年代,日日都係長洲咁
純粹方便左兩邊人去埋九龍東
春暉,翠麗點睇?五分鐘到第一城站
應該係愉翠苑巴士總站,唔係愉田苑。不過欣廷軒其實貴過沙中啲上車盤一截。
個價都已經唔係上車屋苑
無計 市中心係東鐵綫+大商場 河畔果邊係屯馬綫+純住宅區

本身兩個站定位唔同 唔好話開返關 開返晚市堂食同戲院都已經多返好多人 始終位置方便
高層東北河景冇得輸
富嘉?無乜研究過居屋

不過單位算大 lump sum計落唔平但已經做大維修又近大圍站 位置贏晒
河畔河景無得輸

不過單位都係細到無眼睇(242/269呎)
絕對同意,同埋成條舊馬鐵線 (烏溪沙至大圍), balance返樓齡, 尺數, 同鐵路站距離, 欣廷軒性價比係幾好, 仲有新地樓已經要加分...

利申: 買左一年, 住左七, 八個月, 住得好開心無投訴
富嘉真係開始舊, 係講緊成個社區舊, 後生好多分支家庭搬晒出去, 變左成條老人村咁...不過真係超級方便, 現價平左, 同第五波之前比跌左唔少, 都有7-8%, 三房抵玩

利申: 搬去欣廷軒之前同屋企住富嘉住左十幾年
定位唔知想點
交通方便嘅話其實第一城出去都拍得住市中心
樓主 第一城都覺得太迫
大家都講市中心

覺得河畔好好多 係交通一定輸少少
Sorry, 記錯,太耐冇去個邊
BTW, 第一城其實唔差
根據呢年幾個市...居屋真係跌得比個市快
海福其實會靜啲, 但係鑽石廳真係無咁好用。
認同,第一城間隔實用啲!有啲單位無窗台,300幾尺屋感覺似而家新屋苑4xx尺咁大!
沙田無乜新樓盤,得大圍名城/火炭!普遍都係樓齡30年或以上!

如果在意曱甴問題,最好住中層至高層
沙田市中心交通真係無得輸!
如果有細路返學大圍/沙田/馬鞍山都好方便

新城市巴士站又有車去荃葵青
大會堂有車去觀塘又快

之後開通埋沙中綫,去旺角東,尖沙咀,港島區都快,返大陸又快!

A41去機場又快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞