【沙田上車盤】點睇

1001 回覆
14 Like 57 Dislike
因為偉華有間幼稚園係平台要方便人返學 點無掩都唔及好運果個直接駁埋落沙田街市

我諗唯一一個有保安嘅平台應該係新城市三期
但係程小巴都ok快
我接受,美林商場有大家樂譚仔
有街市有惠康,商場有冷氣,
乾淨企理

顯徑商場無冷氣同埋幾污糟

有架巴士去長沙灣行青沙好快
去市中心有283都係幾快就到
咁大維修係咪幼稚園都要夾返份
愉景花園 點睇
理論上幼稚園業主應該要夾 不過要睇公契同埋業主大會議決結果先知 好多時住宅大維修 最煩係商業部分嘅業主唔願夾錢搞到拖好耐/大縮皮
德福都係個經典例子
德福直情係死局

咁多座樓 外牆業權又係MTR手上 就算MTR肯夾都未必過到住宅業主果關
穗禾望河都唔差,不過就舊啲但又實用好多
沙中沙廣個平台都係人人入得
記得好似係地契規定一定要開放

而家封咗關,
市中心先至同第一城差唔多
開返關就恐怖

所以我就prefer 第一城
我都係住河畔
呎數細同有曱甴係事實,不過都叫有房有梗廚,冇黑廁冇垃圾露台,個窗台又好用
我覺得咁嘅budget有咁嘅靚景真係好難得
配套好岩我,多餐廳又有gym,同市中心近得黎又唔洗一落街就又逼又嘈,附近沙角街市又好行
我當初都係覺得上住車先,第日先睇下會唔會換樓
但結果我而家住得好開心,冇咩興趣搬屋
講漏左小病樓下有私家診所同行遠少少獸醫
去第一城又有政府診所同威爾斯醫院

同意窗台好用, 可以加張床.
王屋區既樓與樓完全無荃灣將軍澳, 市中心個種擠迫
之前就係話大維修MTR唔肯夾
最後妥協只肯夾基本結構修葺個舊錢
其他似乎無
我四個人,始終係細,依家都係住91校網,有比較就唔同
四個人住河畔就真係太勉強啦
我平時都唔多明點解d有仔女嘅鄰居會住響度
但其實佢哋嘈得最勁係外牆做完patch repair 港鐵唔接受全棟翻油嘅方案 只係補油就算
河畔/花園城/翠華/田園閣

呢頭點排好唔好
田園閣完全唔同價位喎師兄
On9仔 第一城都叫迫 咪係香港住啦
花園城呎數大少少,一期三期好近沙田圍站
河畔就出名d交投活躍d,有河景/遠吐露港景,最近麗豪個巴士站,同埋行去市中心比另外兩個近
翠華lump sum最細,窮人恩物
各有可取之處啦
有上網睇過吓價錢
唔多覺田園閣有盤所以唔清楚
花園城>河畔>>>>>翠華

三個盤我都睇過, 雖然花園城實用唔高, 而且多橫樑, 但都可以用裝修cover, 而且有梗廚, 明廁, 窗台係可接受範圍, 再加上做哂大維修
近鐵路, 環境都幾靜

河畔, 同花園城差唔多, 但座數多左, 人流都比較多, 反而無花園城咁靜, 當然, 相對地就方便些少, 一落樓就係餐廳

翠華本身得2種呎數, 但就算budget有限, 都唔建議, 因為個價錢泊得住新盤納米樓, 點解要買舊樓納米樓住, 而且個窗台高撚到呢, 唔知點用

田園閣係另一個次元, 唔討論, 但當時經紀介紹, 田園閣係當區最好住, 但放盤極少

講多少少, 春暉都有睇過, 若果住高層夜晚望向河畔方向係好撚靚, 但高層價位極硬, 低層我就一般, 而且個則感覺奇奇怪怪咁, 再加上由沙田圍一出要行多5分鍾, 最後放棄
呢區好少人提單支勵城花園
外面見入口樓梯好高
感覺兩位ching解答
有冇人收到風溱8 對面教會地係咪起樓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞