【沙田上車盤】點睇

1001 回覆
14 Like 57 Dislike
留到現樓慢慢賣 食到盡
轉手率金獅真係高好多 始終價錢平
依家有波叔plan,唔係急到賴屎/無能力,買番d高質少少半新樓/新樓好過,以前就話俾你食住細lum sum黎打

依家依堆樓都係俾人沽黎換高質野多
又嚟加多少少系列

今時今日四小龍都要800萬入場 9按壓測要月入7萬2 首期連印花稅都至少要110萬

依家入場買沙中/金獅嘅人 真係可以儲到錢買到咩?
can't agree more
同埋其實大部分新樓,地產商都一樣會cap水賺到盡啦
唔通而家yoho康城最新d期數,又會時光倒流返去n年前未發展好個價推售咩
會留幾多水位俾個買家咪又一樣係心中有數
北部大都會d新樓配套未成熟,可能等起碼十年先到收成期,要自住咪又一樣買唔落手

同埋就算真係等到柏傲莊第一張價單咁荀嘅珍貴機會
都一定會超購n倍,入左票都多數買唔到
所以能夠買完新樓短期內大升大賺嘅人,其實都係佔少數
Btw 我唔係睇小依家入場買沙中/金獅嘅人嘅能力 只係依家好啲嘅上車盤同埋沙中嘅盤兩者之間嘅距離 唔係河畔上沙中咁細 儲多十幾萬就追到
最主要係細價樓係現行按揭政策下係受害者,no offence

自住唔換樓無所謂既
同親fd講話想買沙田上車盤個個都話舊
有錢我夠想柏傲莊啦,我冇呀ma
新樓3百尺咁惡住又唔係平好多
部分同意

當初林鄭plan放寬按揭上限殺死咗好多高溢價納米盤 但整體納米樓市場都無出現血流成河

一樣有好多人用林鄭plan 上車買納米樓買細價樓

每一類樓都有佢自己嘅市場 正如我咁講 用沙田上車盤嘅同一價位去搵樓 可唔可以搵到佢條件相近嘅盤?

一個半個成交或者可以當佢哋係傻 但成個沙田上車盤嘅市場仍然好活躍 好有成交量 我相信如果市場有更好嘅選擇 啲人都會去買
咁你啲朋友住緊咩先

講真成個post比人話得最多嘅就係舊 如果咁鐘意新樓嘅話同價位只可以買納米樓 仲要唔係有沙田同一水平嘅配套

巴打自己識揀啦
長沙灣納米樓/掃管fuck2房
自住真係揀唔落手
某程度上沙田都升到好盡 我都想知有咩區係低水

睇返CCL就知 樓市依一刻仲係高位橫行緊 唔通拎幾球嘢買大西北新樓就叫買到低水貨?買細價沙田樓就唔係
長沙灣都叫做買個方便 畢竟係市區

掃管笏除咗新 我睇唔到果區將來十年有咩突破性發展

買到上源第一水咪真係低水 買Oma Oma都只係叫貼市 買轟龍灣就自求多福啦
大西北半新樓近鐵兩房而家都七百幾萬
我都感受唔到點解佢地個水位會特別多過第一城
唔係同一個校網嚟
不過沙田區分開咗做大圍、沙田(加火炭)、馬鞍山三個地區(三國鼎立咁),冇乜事都唔會去另一邊
佢用茂波plan條數去計 1000萬減700萬咪有300萬水位

但大西北識升 咁其他區唔會升咩
因為每一個分區都做到自給自足 所以好似係三個獨立區咁
幾年前睇上車盤河畔花園城
最後買左新樓
依家河畔個價冇咩上落 新樓升左百幾萬
買咗邊
河畔個價買到咩新樓?
個人覺得上車盤唔怕舊
最緊要近鐵方便 呎價/lump sum細
講真成個沙田區有幾多個屋苑唔舊

新嘅柏傲莊 星凱
甚至半新嘅溱岸 十零年樓齡嘅御龍山名城
全部都過千萬
買得起嘅都唔使諗上車盤啦
只要500萬內 都可以叫上車盤
要500萬內先計既話
咁成個沙田得返金獅
花園城都仲得既,河畔已經開始無500樓下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞