貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
加埋我
試下夾
想問下點評價VITALPLUS PREMIUM CAT FOOD依隻糧
GUARANTEED ANALYSIS保證分析:

Protein 蛋白質 ......................….. 30%

Crude oils & fats原油和脂肪 ….. 15%

Crude ash粗灰分 …...................... 6%

Crude fibre粗纖維 ….................... 3.5%

Moisture水分 …............................. 6%

Ingredients:

小麥、雞肉粉、玉米粒、小麥粒、水解雞蛋白、鮭魚粉、維生素和礦物質、新鮮鮭魚油、全乾雞蛋、維生素 A 10.000 UI/Kg、維生素 D3 700 UI/Kg、維生素 E(α-生育酚乙酸酯) ) 50mg/Kg、錳(硫酸錳 80mg/Kg)25mg/Kg、鋅(氧化鋅 170mg/Kg)120mg/Kg、銅(五水硫酸銅 40mg/Kg)10mg/Kg、鐵(硫酸鐵) 290 mg/Kg) 87 mg/Kg,硒(亞硒酸鈉 0,39mg/Kg)0,17 mg/Kg,碘(碘酸鈣 2,20 mg/Kg)1,40 mg/Kg,抗氧化劑和 CEE 批准 添加劑。

主要餵浪浪多 或者各位巴打會唔會有d抵食同健康嘅糧推薦
第一成分竟然係小麥
極差
已經得30%蛋白質咁少
仲要好多係植物蛋白
無鮮肉得肉粉係質素差既動物蛋白
蛋都係廉價蛋白質
本身隻貓一路食開怪獸/好味小姐
之後我買咗罐instinct 畀佢試下 即刻屙軟便
然後我已經唔夠膽再餵
但呢排啲屎間唔時出現前面正常 末端軟既情況
佢精神食慾都好正常
請問下餵下益生菌有冇用
你遲左少少
開左團汪喵
明白,所以其實主要都係要喂罐
依家我其實都係每日早晚比兩個罐罐
中間就長放少少乾乾比佢地肚餓嘅話醫肚
Instinct隻貓糧成分主要都係雞肉
照道理應該唔會對心臟嘅負擔好大掛…
大家有冇買過木天蓼俾主子?佢聞咗兩下就走咗去
試下貓薄荷?
@wilsf
但我見佢話低磷
鈣磷比好似差啲
熱量都有啲偏低
可能唔係好啱長期食
特別係幼貓
典型台灣罐
可惜我屋企d貓唔食
係呀,不過我隻貓好撚挑食,k9 ziwi 嗰啲肉燥罐頭唔撚食

平時啲罐頭又係食兩三個月就厭,所以要不停轉

貓侍同肉球世界嗰啲都係for 比下新鮮感過渡下咁
如果係低磷 唔適合比幼貓食
想問下隻喵無啦啦今朝柯屎有少少偏軟,但佢都係正常糧,餵instinct幼喵糧,點解會咁?依家都係精神加暴走

除非我琴晚俾佢lam咗幾下蘋果
ziwi d貓糧貴左咁多... 之前買都係48x.. 依加要53x....
腸胃敏感?
記得之前係咪有巴絲係咪用好味小姐嘅料理書整鮮食比主子食?因為諗住佢哋食晒啲罐頭就試吓比鮮食佢哋食~想問下如果用佢個食譜,將啲肉打做肉泥得唔得?同埋買埋佢個綜合營養粉係咪已經夠營養,唔洗額外加?
可以!
有時候佢食譜度會話用橄欖油落鑊煎
我直接轉做蒸
因為方便之後打碎同埋洗碗碟
佢個營養粉已經夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞