貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

不過得罪都要講句
孤寒/窮就唔好養寵物啦
講緊每個月$1000-1500/隻
食全罐既錢都唔捨得
有大病9成啪針算
咁既話都可以轉既
你睇下揀個表低少少既會好適應d
可能B類個d?
但係其他地方易唔易買就唔知
幼貓7個月大 一日4-5餐罐頭會唔會太少?(每餐半罐汪喵幼貓)有時仲會唔食
平時屋企無人,擺低乾糧比佢佢都唔食 然後第二隻貓就會食哂佢d乾糧
有蒸雞柳比佢食,開頭食得好開心清哂,宜家唔知係咪食厭左食左幾啖又唔食!

全日淨係食得2個罐,會唔會唔夠營養隻衰貓又唔肯食乾

目前2.6kg 英短女
你有冇試過比其他牌子既罐呀? 我隻主子每次淨係食1/3罐 比半罐佢都食唔晒 一個罐可以食3餐
不過我再比乾乾佢又食
就算佢一日食全乾糧 我計過以佢食量 都唔夠suggested kcal
所以我諗你嗰隻都係食唔落? 就算你比再多 佢都唔會食 應該唔會驚比得太少?
咁飲水問題大啲 乾糧都食左咁耐 唔建議轉住
始終你只要令到貓貓每日都食到1-2個罐再加水嘅話 食嘅乾糧份量會越黎越少 可能一日都無20g
咁轉唔轉真係問題不大 你到時再轉啦

你做到嘅嘢 就係買多啲罐頭比佢地食
我個d都係
食好少
鍾意既口味會食好快
不過整體好似都唔夠suggest幼貓既數
不過我咁唸 每個月磅重都有增長應該就ok
凍乾食唔食? k9好肥 岩要增重嘅貓貓
貓女係會細隻啲 不過都要睇埋骨架
其實只要體重有增加就得
不過絕左育未? 佢都夠大發情 發情會更加唔食嘢
絕育之後 同埋年紀大左就會開始肥
平時大貓食開k9 thrive canagan佢都唔猴
雖然汪喵都係寫每日2-3罐
但我都想佢食多d野
淨係餵過凍乾零食 佢都好中意食 不過我唔係成日比零食佢
接佢返黎到宜家體重都有keep住增加既
我主要都係驚佢食太少野唔夠營養
屋企無人 佢成6-7個鐘無野落肚驚佢會餓親
臨瞓比k9凍乾做宵夜啦 係貴啲啲 但宵夜食嘅份量最多咪10g 加暖水浸軟佢 好香口 我隻貓好鐘意 食左真係肥得好快
同你個case 一模一樣
而家8個月大 早晚各一罐汪喵
乾糧就下午14:00食10g (自動出糧機)
同埋臨瞓前會擺低 20g 乾糧
So far 瞓醒都會清哂
同埋有問過醫生 醫生話體重有加就ok
乾糧其實係咪完全無好處? 會唔會因為要咬 對牙健康d

我隻隻鍾意食罐頭>凍乾加水>>>>>>>>>>乾糧
係咪可以直接唔餵乾糧
你依家餵緊咩罐
我嗰隻好細食一日早晚兩餐食罐,每次1/3罐,仲要一定食剩玩一陣先食埋,1/3碗乾糧長放但每日都好少會清哂。不過佢又唔算瘦,8個月英短女,4.5kg
想問巴絲有冇 wellness core / CANAGAN 乾糧sample ,可以比我主人試吓?? 因為想睇佢肯唔肯食

而家食緊 Addiction 三文魚乾糧,可以交換試
其實係
你食餅乾會唔會對牙健康d其實唔會
d乾糧高碳水 都會好痴牙傷牙
無論乾濕 都要刷牙
除非食生骨肉
利申 餵全罐
請教下各位Orijen 全貓雞肉轉Instinct 全貓雞肉會唔會易軟便
Hktvmall買罐會有行水貨 例如買thrive 記得買行貨 行貨thrive個罐貼紙係中文字 個人感覺會好少少
因為隻糧都幾硬咁

ok 咁食埋依包乾糧可以停
當然前提係營養均衡既真主食罐/凍乾/生食/鮮食
一定好過乾糧多多聲
有無人係食開orijen凍原?
我有個fd不停吹奏但係上網好少評價
利申:食緊orijen幼貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞