貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我嗰2隻拎返嚟嗰陣都係3個月,得1.5kg
我都當隔夜餸,但盡量引佢哋下餐食哂
佢地好衰
雪過多數剩好多
好彩依家大個d
可以兩隻貓食曬一大罐
不過佢地都係分好多次食
食到準備開下一餐先食完
六餐既話,平時兩公婆weekday番工應該如何分配?番工前同午餐食長糧,八點放工一餐,十二點一餐?仲有兩餐應該點分配?

定係我應該買部自動出糧機?
自己睇餸食飯,要返工就用自動出糧機啦,我自己就大概1100,1500,1900,2200餵食,有時零晨1,2點會再畀啲啲乾糧佢哋做宵夜
我自己算係4餐半 8am 1pm 6pm 11pm 2 am (2點係少少少少乾佢墊一墊肚 費事要佢餓9個鐘先食到下一餐)
放工返到嚟 6pm 11pm依兩餐就濕
8am有時濕 有時乾
一開唔啱佢口味既罐 就擺成個鐘都唔食
我有買自動出糧機 但其實你朝早餵完佢 留佢晏晝嗰餐既糧都可以 (我未買糧機前都係咁做)
想當年我2隻3個半月返黎得1.3kg 一年後養肥哂
其實生食凍乾好唔好
之前主子一直食貓糧 偶爾食下罐罐
原本想幫佢轉生肉 但係佢冇乜興趣
之前試食咗一包凍乾 佢勁鍾意食
而家食緊wellness core

主子有心肌肥大 8歲 有骨刺
想幫佢好好保養
好過乾糧dd
但係唔加水始終覺得浪費左
始終幾貴
唔加水都係會大機會飲唔夠水
貓仔就黎兩個月大
轉咗食罐頭差唔多兩個星期
但仲係keep住啜食物 唔太識舔同咬
洗唔洗特別教?

冇貓媽媽
想請教咁多位 如果2個月大貓貓有貓瘟 但係睇左兩間診所都冇處方到ad罐可以去邊到買?
我上網睇左好多間網店都係要有處方紙 仲要係再預訂5-7日 唔係現貨
但貓貓好多罐罐都唔肯食 依加只係每3個鐘用針筒餵一次kakato mousse/肉泥條
義工話最好有ad罐可以盡快餵 因為精神同食欲都唔多好
另外如果有巴絲手上有剩嘅ad罐可以讓比我嘅話請tg https://t.me/jyb2_ae

最後送上貓b j圖一張 感謝
carousell/ fb睇左未

有d人隻貓食處方糧,食到好返仲有剩就上網放

我之前i/d糧都係fb同人買
可唔可以問下點解貓罐頭揀雞好啲 唔好揀魚?
魚比較重味
容易食過魚味唔食雞味
同埋大型魚容易累積重金屬
想要汪喵 tg@shoesyee807
好鬼多凍乾
我買開袋鼠肉 呢隻糧又唔算油
想問下好味小姐冇160g 大罐?

得8x同110
唔該巴打
同埋兩隻唔同罐
一隻普通 一隻加滴雞精
好貴 無錢試
同埋感覺鮮食一定淡口味d
都未必食
算啦
咁老你要佢轉糧
可能會壓力大
一陣咩都唔食就係咁先
睇吓邊度有散裝買俾主子試吓先
meowline
hktvmall
qpets都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞