貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
有講筆直幾多咩
佢上面有講around $15 呀 我都睇漏咗
所以我覆佢ziwipeak 貓侍同K9 都自膠咗
唔怪得佢無覆我
唔係啊sor miss左我自己本身都有貓侍k9比另外嗰隻大貓 不過想知如果15$有咩幼貓罐揀發現要20$先有好啲嘅選擇 食窮我了
寄香港都可以免運?
冇,要計重量
一餐$15?咁凍乾真係難d
罐都差唔多呢個價錢
誤會咗
仲有隻陪心都有出幼貓罐 不過都係要$20
heromama, $16蚊有大罐
K9唔食+1 只食台罐加拿大罐 睇黎佢地唔鐘意NZ
K9如果大罐我覺得又唔係太貴
見佢冇分幼貓定成貓都喂得?
成份幼貓成貓都啱食,detail可以睇呢段yt,有介紹heromama成份

https://youtu.be/zZxhf4q3Wx8
全貓罐黎
肉燥質地
放怪獸部落82g鴨肉罐 有16罐 $15@1 要多可平
主子明明以前好鍾意食 而家完全唔食
我個隻都係咁,我會分3至4餐,2日內就食矖,主子每次都清曬成個碗
咁你係買大罐?
貓貓突然唔肯食乾糧 係咁屙 體重下降
睇左醫生話當佢腸胃炎 本身有冠狀病毒
可能會有FIP 但又話見唔到有腹水住 但佢話再唔食嘢就會發
如果轉糧建唔建議Orijen?佢本身隻糧唔再食但我見啲人又話會有軟便
係低蛋白轉orijen容易軟便
你本身食開咩糧
但係佢屙仲轉糧
就算食 佢未必適應
主食罐佢食唔食?
腸胃炎係咪有開藥食 (唔計胃藥)? 精神有冇變?
建議食完藥無好轉 轉睇另一個醫生 FIP 唔係一定會有腹水 乾性fip就係無腹水
本身食緊咩糧? 屙緊轉orijen未必啱 有啲油 蛋白質高
我隻貓係呢個月入邊發生勁多事 好多嘢撠住
首先屋企有貓蝨 吸佢d血佢瘦咗勁多 好彩而家已經搞掂
本身係一直食緊味精糧 之後轉左wishbone雞肉 開頭都俾面食下但之後佢就唔肯食
咁岩轉糧期間撞佢口炎 係咁流口水食唔到野 做左手術剝牙得返四隻門牙之後返到嚟都可以同肯食野
但係上個星期突然間唔肯再食乾糧 又腸胃炎 本身4.5kg 瘦到得翻3.6kg 所以我依家好煩惱 唔知邊隻有營養啲嘅濕糧或者乾糧
濕糧佢就肯食但擇嚟食 買咗好多汪喵星球都唔食
佢係上星期先第一次腸胃炎 3年以嚟d屎都好靚仔
無啦啦屙類啫喱咁嘅形狀 睇咗醫生而家暫時冇再痾 但我蒸左啲雞肉佢就馬上食哂 所以佢應該係肚餓的
本身味精糧 轉左嗰個wishbone雞肉糧 佢就唔肯再食 唔知關唔關轉糧又轉環境同埋做完剝牙手術 多方面嘅嘢激發到佢FIP
屋企個d試過怪獸部落完全唔食
我唸同汪喵差唔多

你可以試下animomda carny
內臟罐
應該重味dd
有一隻好鍾意食 有一隻還好
一係鮮食?
買個營養粉 (例如好味小姐營養粉$
加落蒸雞度就得
鮮食都係可以考慮絞肉機我都買定
我都係加咗d營養粉落雞到
如果之後真係搵唔到岩佢嘅乾糧 我諗我就要做鮮食行列

但我真係好希望搵到夾佢既乾糧行先
或者等佢病好再乾糧囉
既然佢肯食鮮食
如果你時間允許
鮮食梗係好過乾糧啦
不過營養上真係好難好精確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞