貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我日頭喂乾糧 淨係夜晚一餐先餵罐
佢地中意食肉絲罐多d
咁應該ok既
你個case d罐都係當補水多 主要營養都係來自乾
你比肉醬罐佢唔鐘意食 仲衰 更加飲少左水
幼貓一日四餐會唔會太多
每餐約40g
食到個肚成粒波咁
10日由1.12kg去到1.35kg
我懷疑我餵得太多
但佢之前係食開一日四至五餐
幼貓(約三個月大)有冇話邊隻糧好
佢本身食開啲咩架?
如果汪喵,一餐我比13g左右 其實按佢比例一日跟本飲唔夠水所以我會比多

但之後又話太多唔好,索性轉一餐凍乾兩餐生肉,一個月又其實唔算太貴

生肉餐$600-700
凍乾$250-300

純粹係因為一包生肉100g,唔想開多包生肉,所以先有一餐食凍乾

咁樣好似先飲得夠水
正常啦,幼貓係多餐,如果食得太多有軟便先再調整啦
我有一隻9個月嗰陣4kg仲食緊4餐罐頭

絕育後先3餐
唔多啦
佢肯食就最好
咁佢都正常
但就係明明俾左好多佢
食完仲會係咁lam碗又抬高頭望住我
好似投訴緊點解俾咁少
過幾日帶佢去睇醫生
食肥少少先可以打針
幼貓一律建議少食多餐,佢無食到嘔應該無問題
都係
凍乾好似好難飲夠水
加得多水又唔食
罐好似方便好多
又容易飲夠水
仲猶豫緊要唔要轉凍乾
不過或者我試下先
可能佢地唔鍾意呢
仲有冇呀?

我想問生肉你買邊款啊?隻貓唔肯飲水想試下轉生肉比佢
2.8kg 係唔知點解凍乾先食咁少凍乾係佢食厭罐先比㗎
平時一日一個罐 仲會加多10ml水
食乾糧佢會自己飲水 一日會有4-6球尿
之前全乾糧 都會有3球尿
雖然未必去到達標 但起碼唔會好缺水先
真係每餐40g? 咁一日咪食160gram糧?
我用instinct 網 計返你主子體重佢suggested 幼貓都係每日食1/4cup 姐係大概30-40g
我主子5個月每餐都食唔到40g
我覺得係㗎 我凍乾1:3 都已經稀過罐罐加水
好驚佢唔食
自膠 見到嗰gram字就以為講緊乾糧
我諗你應該講濕食(鮮食/罐?)
體重都升得ok呀 我主子2-3個月嗰陣 一個月都重0.7-0.8kg 姐係一個星期都差唔多重0.2kg 同你一樣
嗰陣我開汪喵半罐 佢都好快清晒 仲望住我 想我俾乾糧佢食
大大吓 罐就愈嚟愈細食
想問凍乾加完水係咪稀過罐罐加水
我成日都覺得好似好稀咁 但明明我真係按重量比返1:3
會唔會係唔鍾意食所以食咁少
係啦 呢個數應該講濕糧
乾糧40g應該爆多

有其他ig 店舖都係自製,搵啲信譽好啲,多人買嘅

自己整太麻煩了

我就唔suggest 買大牌子,dr. B big dog嗰啲,因為骨量偏多的
都可能係 因為佢每餐食罐都食到半罐 食到都40g 多過凍乾加水好多
不過應該未去到完全唔鍾意食 因為佢真係唔鍾意聞兩聞就會走
所以都只敢買汪喵細包凍乾
一直想比佢試其他凍乾 但又唔知佢食唔食 其他牌子又無出細包裝
如果罐頭加水極其量變糊仔,但凍乾加水會變咗湯咁,有啲湯渣(凍乾)係度浮。

我加1:5咁濟,加1:3唔算好稀啦

不過都係睇凍乾嘅吸水程度,有啲唔索水,你放幾少水都好似好稀
真係似湯咁樣 所以好驚主子唔食啲咁稀既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞