貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我唔敢了
一陣又蟹貨
我果隻對食冇咩要求
總之俾咩佢都食
俾鮮佢就更開心
我隻主三個月大,接佢翻嚟係2個月大多少少,已經食乾糧instinct,食落都好好,靚屎。但發現呢個post原來要食幼貓罐罐,咁幼貓罐罐揀邊隻好同係邊度買好啲?一罐買錯驚會浪費晒,同埋隻貓都好主動飲水,唔知就咁一直食instinct得唔得
有冇人隻腦唔識肥,一歲2KG頭,瘦到摸到骨,但係又會係咁食
真好
我個d罐 食幾啖走左去
食得下餐都未食完 有時剩好多
依家嘗試1-2小時內收走
希望佢地學識要食多d
食乾糧飲水都未必夠食濕糧唔飲水
食乾糧好難計佢飲左幾多水
食罐就70-80%都係水份

幼貓罐其實佢質地食到+唔係低磷就ok
講明幼貓罐既
我只食過animonda carny kitten同怪獸部落寶寶罐
前者重味受歡迎d
後者mousse質地lam就食到
不過雖然罐水份夠
但係熱量低同埋飲水飽
建議幼貓半乾濕 成貓全濕
係咁食都唔肥咁勁
食濕糧?運動量太高?
我個d唔識肥但係因為食得少
濕糧同乾糧,運動量一般,又好精神唔似病,點解會咁
咁神奇
可能瘦種
好似人 有d人就係食極唔肥
未絕育好似都有影響?
有其他貓一齊玩?
上個月尾絕咗育,呢排feel到係重咗啲
有呀
有其他貓一齊玩既話應該比你預期既運動量大d既
佢地會成日一齊打交 追黎追去
或者試下比多d乾?or轉只高卡d既濕?
半乾濕啫係點?溝糧定係朝早乾就夜晚濕?依家會係餐餐乾糧加啲牛離Q見佢肯食又飲水又靚屎無乜特別嘢,只係訓醒有啲眼屎分泌物係紅紅哋色,應該係熱氣
食緊thrive雞肉同埋canagan吞拿魚青口
唔知夠唔夠,佢哋鍾意食肉絲
但見啲人話食得多吞拿魚會有黃脂病
諗緊試下買幾罐怪獸部落野味罐頭,睇下特別啲會唔會食
我個隻都發晒癲咁周圍走周圍跳,運動員好大,又係唔識肥,不過唔係食得好多,點算好
同一餐溝或者唔同餐溝都可以
唔識晒
有無人食wellness core肉粒罐
淨係肯食肉粒罐 但市面唔多款
但又見wc罐話灰質重 呢到都好似唔多人討論
多數分開 一餐濕一餐乾咁
如果佢肯食 乾濕撈埋我覺得都無所謂
係生熟唔可以撈
熱唔熱氣就唔知
但係紅紅地色就唔多正常
係咪抓損左
肉絲多數低脂低卡d
但係佢地如果唔鍾意肉醬肉燥就無辦法啦

吞拿魚食得多驚重金屬積聚
最好唔好揀大魚成分高既

我個d唔鍾意怪獸普通一種肉/兩種肉個隻
一啖都唔食
反而汪喵會食
唯有拉高卡路里攝取
一係加d乾 不過水份問題 唔係過瘦/幼貓既話唔建議
一係轉高卡d既濕糧
咁等陣去睇下兩個牌子,買兩三罐睇下
啲營養粉有冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞