貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
或者有無試過加水落d乾度
試過餵咩濕糧?
我自己烚南瓜雞
最初見餾野淨係食雞以為佢唔鍾意食南瓜
後來冇溝水佢又食晒
或者係淡得滯
如果佢腸胃正常
試下照放浸水濕
我個d濕糧都係放到下餐先收走換
浸水乾*
最好蒸
烚有d營養會流失起水度
SOR 係蒸 用錯字
屋企隻美短兩歲得4kg 好似好輕咁
成日揀飲擇食 鐘意食乾多過濕
有冇咩方法可以令佢增下重
我嗰隻會唔會都係咁 我嗰隻仲依緊頭6罐 都好work
怕一大手入都唔食
你放到下一餐係幾耐㗎?
有時罐罐 我最盡都係擺1個半鐘 因為夏天 我驚好快變壞
如果跟其他人話擺15分鐘唔食就收走 我啲錢就係咁先
我隻衰妹連乾糧擺耐咗都唔食 要比啲新既佢
下原來1:3就夠 我成日1g凍乾加10g水 唔怪得佢地咁嫌棄
好多謝你會帶貓貓移民
但點解淨係帶到一隻 如果2隻一齊生活左咁耐 又相處好
唔講貓貓已經13歲咁大年紀 要搭飛機去新環境之外
仲要無左個咁耐嘅朋友 一定會好緊張同好唔開心⋯
要諗下就算身體健康嘅13歲 係咪移民都一定對佢好先

其實hills同rc 糧 係sponsor d vet讀書 所以點解你問佢係咪一定要餵處方糧 貓係唔係肉食性動物 佢點都會答你要佢繼續食 你問佢地真係無意思 唔好浪費時間 只可以答你處方糧可以解決到你而家貓貓嘅問題
上網睇 腎有問題 食濕糧就解決到 但你離開香港前 係咪有足夠時間可以幫佢轉糧呢? 有啲貓鐘意乾多過濕 你有無信心幫一隻13歲貓貓 轉食罐頭同令佢愛上罐頭?(唔係處方罐或者日本味精罐)講緊一公斤嘅貓要飲40-60ml水 一個82g細罐 通常有70%以上水份 你要同隻貓一齊生活 先知佢平時飲唔飲水 飲唔飲夠水 痾幾多督尿 尿餅幾大
特別係你男朋友家人都唔理嘅情況下 你可能真係24小時咁做功課了解貓貓

同埋一開始 我唔建議你餵咁高蛋白質嘅糧 even啲蛋白質對佢地係好 你可以搵定excel入邊 A-/B嘅糧 細包食住先
因為呢個range嘅糧 蛋白質唔算好高 又有一定程度澱粉 可以確保食慣低蛋白嘅貓貓腸胃唔會有太大變化 同埋其實食慢處方糧 唔一定肯食健康糧

當然希望你隻貓貓可以順利轉糧+食多啲罐 但都係咁講啦 13歲都比較大年紀 你又唔係同慣隻貓生活 得你一個想努力幫貓貓 絕對係一件好事 但你預左要用好多時間同精神去幫佢 加油
想買乾糧食開Addiction
而家邊間網上訂貨平😫
下餐係6-10個鐘
其實有時放低就返工都唔會有時間短時間收返
同埋佢地真係鍾意少食多餐
玩下又食下 好難即刻食曬咁多
老貓就算啦
一陣轉糧佢地唔食仲衰
所以睇你隻貓腸胃強唔強壯
我夏天有時食剩野都會放起室溫遲d先食
所以唸佢地應該都ok
so far無咩問題
轉乾糧其實覺得差別不大
差別不大就唔好搞佢
搞到佢壓力大仲衰
腎病問題 一律建議濕糧解決
擺明唔係講笑啦
如果平 就加水落乾糧度
當然一開始加好少 之後逐漸變多
同埋一下轉乾糧
就算佢地接受 腸胃未必接受
加上做飛機一輪舟車勞頓
你仲要轉糧 更大壓力
所以建議你餵返原本個隻先
之後再轉就之後既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞