貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
//Copy from 肥美絲@貓糧資料庫(7)//

乾糧罐頭生肉都有,如果有新出牌子無加到請講低

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing
求加Trilogy, 謝謝
新post留名
lm
上個post 38121巴仲喺唔喺到
想問吓你主子食完N&D仲食唔食罐
btw 主子又突然肯食返凍乾 好叻女
終於可以擔心少陣佢唔夠水
想問下你地凍乾加幾多水

我個隻開始嫌加得太多

我大概凍乾:水 係 1g:10ml

想問下依款貓糧同埋陪心寵糧評價係點
另外想問下愛滋貓貓有冇咩特別要注意或者比咩supplement
我自己就1:3 左右
不過嗰衰妹今日又唔食凍乾啦 好彩未買一大pack
陪心乾糧你可以揀鮮雞野莓,低碳水,不過價錢貴到癲
貴唔緊要啊 最緊要係屋企貓貓肯食
佢罐頭同乾糧都好嘴刁 唔知點算好
因為上手主人係比rc佢食 唔知係咪因為咁比其他A range嘅乾糧佢唔肯食
陪心好似有試食包買,你可以試吓先
因為我個隻食食下又唔鍾意,麻煩
我個2隻上手食RC
佢地乜牌子咩糧都食😂
真係好麻煩 我個隻試過食完sample食到舐晒脷
但係一買翻黎就望都唔望一眼
你就好啦 我另外個隻仔仔都係咩都肯食 同我依隻挑嘴女女真係好大差別 唯有咩都試下 女女唔食就比仔仔食
可惜佢地軟緊便, 頭都痛
前幾日主子嘔 帶主子去睇醫生
醫生開左royal canin 一隻鴨肉既濕糧比主子
食左兩日後 主子依家唔肯食番之前隻濕糧點算好 係咪要再轉過第隻
我隻貓食緊 都想知多d

不過我隻貓係試左幾隻A級糧都唔願食 咁岩買野送依隻sample又竟然岩佢口味

所以如果唔算差既話應該都唔會轉lu
有無慢慢溝糧轉?

我個隻早排都食左差唔多一個星期hill's i/d糧

個陣俾其他糧佢都無咁鍾意食 但都逼佢轉 一開始係食得比較少 但慢慢好返之後就食得多返
但你都可以試下轉糧既 我覺得點都好過長食處方糧
鋪頭話同wellness core一樣靚野黎
叫我如果隻貓軟便試下餵cheap d
鋪頭話其他糧轉trilogy好少轉唔到,trilogy有香口凍乾
不過要小心難轉其他淡口乾糧
屋企2隻長毛金吉拉,成日屙軟便,平均3日就一次,
有無邊隻益生菌好介紹?
我試左汪貓,怪獸各半年,都係軟便多
處方糧黎 無得慢慢轉
佢開左2日份量
有冇人隻貓除左乾糧乜柒都唔食
試左十幾隻罐頭,只有肉泥罐用羹追住餵佢,會比面舔3個茶匙
佢好似唔識咬肉入口咁,淨係肯用條脷舔
就算係凍乾、零食,乜野形態都唔撚食,CIAO都只係比面舔幾啖就想走
試過餓佢大半日,依然企硬對住個罐埋屎
加加埋埋都作戰左大半年了 驚搞到佢唔開心仲衰,有冇人知可以點做
btw乾佢食緊canagan走地雞
見佢會濕乾好似好痴牙咁,次次食少少都舔牙+洗大半日臉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞