貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
有冇人屋企隻貓食罐罐唔肯食雞肉,開親雞肉就成碗倒明明細個好鍾意食

唔想餵太多吞拿魚比佢,有冇人有好嘅主食罐介紹餵開thrive, canagan,間唔時會買k9,ziwi

連ziwi雞肉罐都被厭棄
感謝
前幾日都見到周圍冇貨,琴日係petchill見到有即刻買左2盒
D人講到食乾糧好似比慢性毒藥佢地咁

btw貓貓已經絕食抗議左十幾個鐘
加水或一羹仔濕糧落乾乾度都埋屎。佢只食無污染乾乾。
聽人講餓多過24個鐘會有脂肪肝
但只食乾真係驚長遠落黎對腎唔好
唉 人同貓都好大壓力 呢d位如何拿捏好
幫你推一推 我最長都係餓佢12粒鐘 都係唔肯食就比咗乾糧佢
我都係完全唔可以加水落乾糧到
最近識一個貓友餓佢隻貓36個鐘轉生肉成功
佢話3日唔食,都冇問題,狠心少少
唔食雞,咪食牛、兔、鹿罐試試
我聽過有老母唔想再餵就直接打鳩自己個仔
然後戒奶成功
想問大家有冇用怪獸隻貓砂?
係咪真係咁好用
我試過好味小姐鮮食調味料 反應ok
不過食左面個層就走左去
試過natures logic湯粉開湯撈罐
反應唔好 唔鍾意
最work係加少少浸水乾糧
我個隻所有魚嘅都唔食,結果所有魚罐比晒朋友
之前心思思想試,但聽朋友講粉塵好多
訂咗汪喵砂今日到

舊果隻砂完全唔痴屎
兩個月大貓貓
而家一日餵三至四餐
有兩餐係用貓奶浸幼貓罐頭 一餐係貓奶浸乾糧
想幫佢哋戒奶
係咪分別增加罐+乾既比例就可以慢慢斷奶?
驚佢腸胃同時要適應罐同乾糧會頂唔順
試吓aatu 我隻貓反應唔錯
佢有款火雞+鵝 如果你隻貓厭咗雞可以試吓
不過就算啱食都最好間唔中換吓牌子&味
啲衰貓係好易食厭嘢
你主要畀咩牌子同味佢?
睇吓有冇啲牌子你未畀過又適口性高
同埋乾糧咩牌子?
可能轉埋款冇咁香嘅乾糧會易啲轉濕
乾糧係食開canagan走地雞 之後想幫佢轉trilogy 等佢學下食凍乾

罐試過country naturals(白魚味肉泥唯一肯舔少少)
汪喵, 怪獸, ziwi, lily’s, aime, canagan, applaw, kakato, astkatta, little bigpaw
雞/火雞/牛/所有魚包括吞拿都唔食
放碗聞一下就埋屎,用羮餵會舔一下再走佬

最多餓過佢24hrs 上面有巴絲話餓3日唔太敢
佢1歲6kg英短少肥 d肉好鬆

試吓轉乾糧 canagan印象中碳水偏高
容易食到隻貓啲肉鬆泡泡

罐你試埋aatu instinct k9 呢三個牌子都ok同幾香
又或者係個碗兜太細/有異味?
有啲貓會唔鍾意食嘢揩到啲鬚之類

定係試吓磨啲乾糧做粉灑喺濕糧面?
有啲人會灑凍乾零食碎喺面
但你隻貓連凍乾零食都唔要真係好嘴刁

我見都幾多人話凍乾同其他糧唔可以一齊餵 因為算係一生一熟

但市面上都唔少凍乾+乾糧既貓糧 e.g. trilogy
我用緊汪喵,吸附力高又可以沖廁所,係貴左啲
我都有問過獸醫 佢話其實食到落肚係一樣
佢話「你食壽司都唔會魚生同舊飯分開食啦
只要佢便便無事就得
我都有問過獸醫凍乾問題 佢直頭話其實唔建議食生肉/凍乾
好似話營養唔夠之類

好似多數獸醫都唔建議食凍乾 (我睇天下貓貓/布偶group d主人分享)
但貓主就多數話凍乾好 仲做哂research咁
其實唔算貴? 你係邊買香港癲到成過百一包
我係官網買24包 一包$65
揀寄倉 分4次 每2個月寄6包

如果一次買72包先$52
我官網買呀 但家中空間有限同埋得一隻貓只好6包6包咁買
可以分開寄架 只係俾錢個陣一次過俾

你可以睇下

https://www.dogcatstar.com/warehouse/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞