貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
所以都話係轉罐用
有啲貓流浪個陣淨係食到啲重口味野或者係超市個啲吞拿魚罐
突然轉食啲冇咁重口既肉正常都係十隻罐九隻都唔食
溝罐慢慢幫佢轉口味係幾work
咁平?
我計過差唔多$2000-2500兩隻
已經買左k9比佢地試

其實凍乾係咪同罐一樣
對d牙唔好?
不過都有盡量每日刷牙
其實如果佢好似汪喵嗰啲咁多人買咪可以有免運囉
罐換罐有無興趣?

想問樓主 大家點睇台灣糧同罐 台灣獸醫好大家都知 但好似冇咩人講罐 有人介紹陪心 漢方 貓鮮道 想知下大家覺點 衰貓食開thrive罐同wellnes糧
呢度都幾多人推介台罐 汪喵 怪獸
第一頁excel 有詳細分析可參考
食ve 又真係平,我之前比過k9 ziwi Stella primal purpose 汪喵嘅凍乾,睇落都係食ve 最抵

不過我之前多數會比其中一隻凍乾,再溝少少ziwi ,咁樣好似會肥啲

牙齒嚟講,個人覺得食凍乾好過食罐頭

我另一隻食罐頭嘅啲牙黃好撚多的,不過都係盡力刷啦
你加水比例係幾多
有間貓舍話汪喵呢啲大眾冇咁好 反而上面ok I研究緊都 wellness成日冇貨 都諗住轉NVI 價錢又差唔多
冇咁好意思係咩先
我都係自己學下睇成份表
wellness罐有膠已經唔會考慮
成份冇咁好 wellness我係買糧炸 罐淨食開thrive 同好味小姐
冰島罐有冇貓食開
同cangan thiver比係咪差唔多
我諗住3隻牌子 間中轉
冰島罐講緊Astkatta?
係 又係肉絲罐但資料網冇數據
太低脂 全部都<1%
係咪唔建議食
我其實係隨量,因為吸水程度唔同

不過一餐至少有50ml,如果好似汪喵咁會索水嘅話可以加多少少,k9 purpose 嗰啲唔索水就少啲

好似話太多水又唔係咁好,會稀釋咗胃酸

Btw 見啲包裝寫住比例係1:3
隻貓係咪只食肉絲罐?
肉絲罐普遍低脂d 未必夠營養
如果你本身半乾濕咁餵
有乾糧幫手補充營養就ok既
其實我覺得最緊要隻貓肯食
有時你諗到個perfect menu比佢 佢唔食都係冇用
唔建議做主食罐
建議淨係食去做主食
貓要食高蛋白中脂肪
咁1:3 邊個係1
都係想索性轉凍乾
如果對d牙好d 又係生肉啱食d
食佢*
汪喵寫1係凍乾 3係水
一餐至少有50ml水咁多? 一餐你比幾多凍乾
我主子食6g 凍乾就飽 所以一餐得18ml水
你主子幾重 食6g咁少
咁一日咪飲100ml水都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞