貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
你係邊度睇到佢唔係肉
99%含肉量喎 , 內臟偏多
成分係寫meat and animal derivatives
可能有一d唔食得既野
d用剩既頭頭尾尾
病/死肉 毛 指甲
Heromama係咪比汪喵多人食 我見呢度好多人推
Carny 係咪類似mjamjam魔力罐
mjamjam 又係德罐質地 一樣
一定汪喵多d人食
我d貓食開heromama
覺得ok
不過口味就淡d
animonda carny應該香口d
佢地鍾意食carny多過heromama
想問下大家通常係邊買貓罐頭又平又有質素保證?
天下貓貓 個價算合理
Hktvmall 盡量買返行貨 佢入面同一牌子有啲寫住平行進口貨 即係水貨
通常起meowline/hktvmall有實體店既店買
Petpet footprint 係良心店 有參加懲罰
成日上去買罐頭 荔枝角仲有店長貓
觀塘 py23 有d真係比出面平
可以試下加乾喺濕面睇佢食唔食,再唔得就不斷試唔同牌子唔同味啦,我都試咗好多款

BTW heromama適口性唔錯,呀女本身嘴叼但heromama食到幫我洗碟
其實可以趁下次睇獸醫時問下會唔會過重定過輕,我之前都擔心隻女嘴叼唔太食嘢過輕,問過醫生話只要用眼睇唔到佢肋骨,但用手可以摸到就係適中
其實食乾糧仲易過肥,乾糧少水份唔夠濕糧飽肚,貓咪仲會食多咗,同埋乾糧有較高無用碳水成份,貓食得多易肥
易肥係藉口,嫌貴先係真相
問過獸醫,話只要肉眼望唔到肋骨,但用手可以摸到就唔算過輕或過重,同埋女仔會輕啲

你個女唔算輕啦,我個女就6個月都係得2.1kg

有巴絲打隻貓貓食呢隻糧?
我嗰2隻由3個月開始養,乾糧一直都係食applaw幼貓糧,罐就仲試緊唔同牌子
得1隻就買細罐啦,大罐有排食,雪過又對貓無咁吸引

我記得有個台灣ytber話開咗嘅罐最多放雪櫃3日,但當然你每次拎出嚟返熱都聞下有無變味啦
我個隻三個月1.7…
heromama真心抵食,大罐唔使$16,仲要屋企兩隻大帝都鍾意食

同埋成分又幾好
免運門檻又低d
不過覺得口味淡d
我個兩隻還好
盡量少食多餐,一日6餐都可以,但要定時定糧,不過又有人話幼貓可以食buffet

利申:有兩隻5個幾月,一日4-5餐,無buffet食
我個d一雪過就差好遠
同埋一個月大
細罐都起碼食成日啦
大罐要食幾日
9成唔肯食
我會當佢隔夜餸咁
人既隔夜餸留咁多日都唔好啦
我最多分兩餐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞