貓糧資料庫(16)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

主食罐係加左需要營養喎
副食罐的確係零食
同埋乾糧高溫精製營養都唔多唔少流失大過罐啦
新手貓奴想請教下大家

接咗貓女一個星期都冇
佢兩個月大,戒咗奶
喺舊主人嗰邊有個朵,叫大食妹

問題嚟喇,佢過到嚟,唔係唔開心
冇喱埋一邊,瑟縮一角好驚青咁
仲要我去佢都跟住我
但佢完全!係完全唔食糧
隻糧係佢舊主人俾我嘅,佢食開嘅幼貓糧嚟
仲要係以我呢個新手所知、以重味精又油聞名嘅royal canin 嘅糧
我撈罐頭佢先食,如果唔撈真係可以餓全日都唔食
我啱啱試左forest,效果一樣

我真係搲曬頭,有冇其他高手可以指點下我
肉燥都唔食?
我個d都唔鍾意咬 鍾意lam
佢地食個d壓爛就係肉燥咁
想問下溝左幾耐糧? 我得返好少wellness core, 驚一次過買太多佢地唔食就大獲
無溝, 直接轉
2隻仔, 9個月, 見野就食
同我隻仔一樣,食極唔飽,仲想去搶妹啲糧

想問下instinct有無斷貨既季節
唔該晒你
最長試過餓幾耐?
我有隻本身揀擇唔肯食淨乾, 一定要溝罐
之後我餓左佢一日, 而家乜都食
可能扁面貓 肉燥果d見佢都唔太奶到
用碟應該無分別?
肉燥可以堆高好似仲易奶
已經用斜既高身碗。但肉燥比較實係好似難奶起d
見佢食得幾辛苦下
不過醬既真係少有d
多數幼貓罐先係
以前食過RC。依家食緊country naturals 好驚佢厭,其實佢都厭左雞肉味
一日後尾唔忍心,再溝
請問依家啲天然糧有豆既成份係咪全部唔食得?
獸醫同我講越來越多資料同發現用豆成份會令貓引致肥大心臟病既可能成因之一
我隻貓都係唔係好鍾意食嘢 你係餓咗佢幾耐 24個鐘?
係呀,佢齋飲水,尿都3, 4篤,但啲糧係冇郁過。。。
同埋,佢唔係唔鍾意食嘢,佢有朵㗎,叫大食妹,係食唔飽會喵足你全日,但宜家就係寧願飲水都唔食糧,然後我放工返嚟就喵足你幾個鐘喵到你瞓覺
有wellness complete health幼貓罐有冇人有興趣俾貓貓試下 同我換唔同罐?買咗勁多返嚟俾隻貓 結果佢一啖都唔肯食 餓足全日都唔肯試放又放唔出 有冇人有其他罐罐可以大家交換下 我啲罐原價15@1 唔介意換啲平啲嘅 總之想俾隻貓試多啲唔同罐 有意留tg
Btw希望換返嚟嘅都係適合幼貓食嘅罐
我自己n&d轉instinct 溝咗2-3個星期
我嗰隻唔按比例溝就肚屙
我兩隻貓反而食開thrive 好快食曬一罐 轉左canagan 之後 唔多願食canagan 食下又走開 隔段時間先再食 食勁耐
夠啦 2個月
我兩隻貓食開thrive乾糧 但發現佢間唔中 就會嘔糧
諗住跟返個Excel表 揀返d A++ grade嘅糧俾佢地食
睇完成份 想買 devoted / power of natural 尼兩款貓糧
但上網 好似搵唔到有得賣 想問香港係咪冇代理賣?
有冇巴絲打知邊度有得買?
或者有冇貓貓食過覺得好嘅 推薦嘅A grade嘅糧
如果貓貓冇痾嘔就唔洗擔心

幼貓時期習慣食唔同texture既野食係好事黎
我之前買好味小姐,最近係台灣網「毛孩子的店」買營養粉,聞落幾香有紫菜味

依個牌子個老細自己煮左十幾年鮮食比自己啲狗仔 Facebook有個鮮食社團討論區 你可以join黎睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞