前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
唔係關公屋事既 係關父母既行為比左咩價值觀佢
旅行、興趣班、補習 呢d係中產同學先會傾得埋
我都試過 之後先明白要搵返差唔多background嘅人好緊要 淨係聽佢日日係咁放負都頂唔順,早走早着
你個名 快d跟我返屋企
明明地,成日一句就話你咁幸福唔明架啦。
因為連登成日想另一半做聖人 唔瞓街唔捱窮都係死港女 一定要老鳳陪男人捱到人老珠黃捱到層樓返黎先算好女人 人地唔可以有人地既追求 你睇下成地玻璃心就知啦 成個支那人咁
結左婚既生活質素仲差過做女果陣 咁不如唔好結
平日放學補習,逢禮拜去食好嘢,上興趣班,放假去旅行
中產出身嘅會覺得只係常人生活習慣,好自然,個個都會經歷到
覺得呢啲只係洗一千幾百,洗唔到幾多錢,根本唔係有錢
番pt都8000
不能同意更多 ex自卑到大部分時間都係放緊負
嚴重到佢同我講分手 我當時好痛苦 不過依家諗返起好彩佢講分手 唔係門當戶對好難行落去 多謝佢教識我
因為佢覺得條仔有配唔上嘅諗法係錯,唔夠成熟,係條仔性格問題。

但其實成件事係現實問題。除非條件較高嗰方肯就較低嗰方,如果唔係唔會overcome到。咁唔係條仔嘅錯,但樓豬就發埋啲悔氣話係佢負面先至咁。
依家條仔咪自動離場,都夠好啦
樓主又唔滿意,又話條仔放負喇
出身窮唔係最大問題,最大問題係佢父母點教佢。
識多d唔同階層既人
係增加緊自己既眼界 唔好咁離地

你唔了解過
係唔會知有d人無自己既房
朝早要同屋企人爭廁所 夜晚要排隊沖涼
廿幾歲人仲要同阿爸/阿媽一張床
中學放學要去行市買菜煮飯
大學無錢交學費交錢住hall

唔係話知道左呢d野
就要逼自己一齊體驗呢種生活
而係學識體諒人地
呢種都係人情世故
窮人嗰鍾自卑感真係好難頂
男朋友就未試過
有時同d 窮嘅朋友傾計
可能唔覺意講到d 話題 例如旅行等
佢就會串下你話你就飛開歐洲 我凈係去東南亞咋blah blah blah
見你食靚餐廳去住靚酒店 又暗串話人地揮霍 自己唔捨得食唔捨得玩先係捱得苦好榜樣

金錢觀真係價值觀最重要一環
所以我簡男朋友一定睇埋佢原生家庭咩背景
現任同我一樣鍾意精緻生活 一齊fing 錢唔知幾爽
冇錯
唔係男方自卑 係女方太幸福 幸福地無知
l
到時就會有一個戶口出現解決問題,唔需要擔心。

不過男仔自卑真係唔得,食軟飯就要腰骨挺直
佢就會串下你話你就飛開歐洲 我凈係去東南亞咋blah blah blah

點解你會覺得呢句係串你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞