前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
雙龍鑽
係既,當時兩老最想我快啲出黎做野俾家用。
對於窮人黎講,養到個仔儘快搵錢俾家用,就係最大的目標。
對於冇咁窮既窮人、中產或者以上的,邊個唔想供個仔讀上去甚至出國浸下咸水?
要付出時間架阿姐,一陣冇時間陪條女又比說話人聽
飛得好
佢呢啲擺明想你出錢
肯就ok唔肯/出唔到就難頂
條女連體諒都唔識,不如分手算啦
養咗個女廿年
你都on99, 你係果個階層既人既仔女唔係一出世就果個階層?
中學畢業未
樓主有冇睇過The tyranny of merit?
幾啱你同ex睇
你既assumption就係大個都一定要照顧屋企
但事實係好多地方既人都係大個就出去闖 出去自己住 照顧好自己就得 唔好話外國 就連大陸其實好多人大個都係搬去外省打工
係香港人先至咁重家庭觀念 點都要綁埋一齊
個寶貝女俾個仇女公屋仔殺左
應該話搵另一半唔好搵個成日放負既
就算出身同佢差唔多佢就都一樣有野講
都係咁難頂
一棟3層啊 一層都接近千呎啦 仲有天台露台
好聽啲未重家庭觀念
難聽啲未裙腳
樓主好完美仲請唔請男朋友 我唔會好似佢咁
有 個個都想走 爺爺唔比 話無人照顧佢 D仔衰愚孝
大路村屋一層700. 扣廚房廁所. 全部做哂飯廳放張16人圓檯 都迫啦?
咁你阿爸叔伯都真係好孝順…..
老實講樓豬個視角根本冇可能理解到佢條仔
仲覺得佢屋企buy條仔點解條仔唔想賣慘
條仔仲未跳隨時就係得翻個啖氣
兩條友世界根本唔同
我都明好多人唔會好似我咁諗
我好多親戚都移咗民之後好少返香港
但係一家人齊齊整整咁 可以成日見 一齊食飯
我覺得係最開心
家庭觀念重啲都唔得咩
屋企人健健康康就緊係唔洗點理啦
咁自己家庭觀念重,自己獨立唔到就算啦,點解要其他人都係咁?
唔好似你哋咁就話人唔孝順,唔照顧養大自己嘅人 又話人哋唔理屋企人 你正一中國人
你自己有屋企要理就話人哋諗移民係離地 人哋夠有父母,只係人哋用另一啲方法表達對父母嘅愛
我冇話人移民離地
我係覺得話啲唔移民嘅人on9好唔合理
每人都有佢選擇去留嘅原因
點解留喺香港就一定係on9?
移民先係最醒目最好嘅選擇?
我又冇叫人一定要留喺香港唔可以移民
只係想講有啲人諗法唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞