前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
我有錢幫佢到時佢咪又會覺得我睇唔起佢,覺得佢可憐先憐憫佢

試過啦,食個飯我請,佢都問我係咪覺得佢無錢先咁做
有都要還架屌你
同埋唔好彩夾心到拎唔到全grant,得半grant+屋企比唔起錢讀 未又係要死去做part time
其實我認為你冇錯,要改變既都唔係你,而係你個EX,正如係話,唔明就唔會明,你唔明窮人既無奈,佢都唔會明有錢人既無奈。但係唔代表相處唔到,既然唔會明就唔需要明白,只係互相遷就,接受同面對既個問題。
如果係愛一個人,就唔應該咁易放棄,好好地同佢傾下啦。
經驗話俾我知,之後出黎做野佢會更多比較,更煩
當時讀完U無幾耐就分咗手,差千幾蚊人工都要俾說話我聽,咁我都要養家俾家用架

最後佢同一個下屬結婚,先知道呢d人係唔會改,只係等緊一個背景同性格配合到佢嘅人,令佢地自我感覺良好
唔識Loan?
我諗你未預過人品有問題嘅自卑撚
樓主條仔似係自卑到亂發人老脾嗰種 睇佢上面 請條仔食餐飯都比佢質問係咪睇佢唔起
覺得樓主分手真係分得好正確
你咁講重撚仆街wor
乜野叫可憐佢
其實Aa/今餐你下餐未得囉 你請返佢真係好撚傷佢自尊心
每個月還幾舊水好辛苦?
佢話條仔係咁覺得啊 自卑撚乜都有得ff
請食飯又話傷人自尊心,唔請又話樓主有錢都唔幫手
咁你唔Loan? grad之後攤出嚟還唔得?
由細到大冇人話比佢知個諗野方式係點 係咁上下
窮人多數會咁 想改變都要有機遇同係咁見識唔同既人先會慢慢改變自己個諗法
想將舊錢要嚟移民而唔係買港樓
點樣理解到買唔起樓
男富女窮反而唔會有呢啲問題
老母係我讀書果陣中過兩次風+屋企有兩個長老養+養埋我 唔知點解拎唔到full grant都冇辦法
小學到中學讀書試過apply全資都拎唔到
因為真係講左你都唔撚明囉
Btw細個既自己冇人教呢啲同埋好少人討論點拎 真係唔識依家望返去都覺得自己蠢過隻豬 但人生係咁
我細個時有個男朋友都係咁
屋企家境都係小康,唔係特別有錢
有次去旅行 佢問我可唔可以唔用屋企d喼,因為係rimowa
話唔想我拎名牌野
後來我生日 老豆送左隻細既鑽石戒指比我紀念
佢直情嬲左 自卑自己買唔起

最後因為其他原因散左 仲要係恐怖情人黎
同佢一齊真係人生污點
對方有無錢唔係問題 但千祈唔好揀自卑撚
唔好標籤窮人, 有錢人同窮都一樣會係咁。 真係好睇個人經歷多唔多,同圭識唔識諗。都係果句,唔明就由佢,唔洗一定要明。如果個EX 係識諗既,佢唔應該要你明, 佢只係應該想你體諒佢,比空間佢,比時間佢去接受階級之間既無奈。 你迫自己明白佢其實同時都係傷害緊佢。當佢接受到階級之間既無奈,咁佢就唔會有負面情緒。
點解咁多負評
又唔係話唔肯慳 講緊慳嚟唔係為買香港樓啫

放棄係香港買樓都咁多人屌
學校社工,區議員,社區中心,再唔係打上學資
大佬 無錢都算,仲要唔努力搵個對自己最好嘅方法去解決個目前面對嘅問題 反而令自己更辛苦,仲影響正常生完
感情既野
唔係你自己覺得比到最好既野佢就係對佢好
唔係你覺得自己係絕世女朋友就得
好明顯你比唔到佢想要既野
就係自信

佢亦比唔到你想要既野你
所以你地注定玩完
樓主有無興趣考慮下我
我會好有自信地食軟飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞