前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
自卑撚真係垃圾黎
我永遠話 癡到有錢女緊癡 我窮都照去 你點知一個好彩做到駙馬
就算唔鍾意都要呃
我ex係app識 初初見佢衣著好樸素
我諗大家差唔多lv啦 小康咁
大家屋企都係做生意
點知佢住九龍塘 仲要係好grand好靚既地方
個心都涼左截 我心諗 我住緊老豆供完既居屋咋
後尾我有d事要搬走
問佢有冇興趣出黎同居
佢話好大負擔(咁係既 佢同父母住一蚊都唔洗出)
中間join佢d家庭聚會
都係出入d私人會所 個個闊太咁款
佢d兄弟都係讀書運動範範叻個種
當堂覺得自卑左

雖然家境差距未必係分手主因
但我覺得對方好難完全唔介意
又或者是但一方要好有勇氣跨越
佢話佢冇能力比到一個穩定既生活同埋居所我住
因為佢搵錢搵得少
我話唔緊要啦 我唔介意出大份d租金
到分左手一段時間先發現
其實佢有樓 仲要連車位
佢唔講 應該都係驚我分佢身家
係 我唔富有 但我冇諗過貪人d咩
諗起自己竟然同佢講可以比大份錢一齊生活
覺得自己好on9
千祈唔好同呢種男仔一齊,佢地甚至會仇富。
拖累你,而且搵唔搵到錢,同夠唔夠上middle class 又係另一個問題

到佢死慳死抵摶到5萬一個月,你既消費模式,同朋友既話題,佢都唔會挾到。
唉你唔會明㗎啦
唉你唔會明㗎啦
唉你唔會明㗎啦
唉你唔會明㗎啦
唉你唔會明㗎啦
唉你唔會明㗎啦
有自卑感無問題,有時唔係三言兩語就可以釋懷到,但應該同伴侶分享自己嘅感受然後一齊去面對,而唔係咁樣去串個伴侶唔明自己,有意思咩
主要係自卑真係會令一段關係好痛苦
其實就算唔係門當戶對 只要雙方都真係由內心接受到就ok
自卑感除左有冇錢都有可能係其他方面
真係愛人前要識學識愛自己 欣賞自己
自己都唔鍾意自己 就算有人鍾意你你都會推到佢走
同女朋友都係食物鏈底層完全無呢個煩惱
自卑真係最撚麻煩嘅性格之一 講極都係要踩到自己變屎先開心
佢係咪成日上連登?
隨便外國讀個野雞degree
返黎接手老豆事業或老豆朋友介紹
直接管理層\CEO
想知ching幾有錢
咁你咪揾少d囉
who are you?
介意咪介意 可以照去 唔得咪下個
衝都唔衝就抵成世好似樓主男朋友咁
我係佢就算我自卑都唔會俾樓主睇到啦 呢啲人呃人都唔識呃成世就咁 無撚用
男人自卑好難搞
大家成長環境唔同,價值觀唔同
就算你唔介意,佢自己都會比較
以前有個大學同學
個樣唔差,高又白淨
佢成日都強調自己出身好窮,好多人唔明白佢
每次有女想同佢發展
佢就會同對方比較,要鬥窮
就算對方都真係窮,佢都會覺得自己慘啲
會批評對方洗錢方式
結果佢下年30歲都仲係A0
如果老豆老母有錢或有學識d 細個受既教育有又唔同d 佢哋既圈子都唔同d 靠朋友介紹或者自己射到自己仔女入到好公司既機會係大好多 如果100%靠自己既努力係難好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞