前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
無錯,揀我不如
利申:識諗嘅公屋仔
講中point 遇過有條自卑撚就係你講嘅依種例子 最叻踩低人
郁啲覺得人地串親佢 最叻就係呻完同我講「你依啲人咁幸福唔會明架啦..算吧啦」
所以佢呻親我都係唔出聲 但唔出聲佢都一樣次次呻完咁樣補返句
到我有時呻比老細針對同屌 佢又會講到我人工高過佢冇資格呻咁
後來有次嘈交佢有同我講有時其實見到我好似幸運過佢佢會唔抵得同唔開心
樓主個ex似又係依type咁 真係好難頂
不過我都有個好朋友係非常自卑嘅人 同時亦好單純 心地善良 佢嘅自卑唔係唔抵得人嗰種
所以自卑唔係重點 自卑得嚟人格有冇問題先係重點
你前男友太戇鳩
想識濛b
此post 完
ok
如果本身兩個都自卑撚都算,其中一方唔係嘅話真心唔明點解會揀自卑撚做另一半貪夠晦氣咩家陣
呢段時間一直都有企對方立場去諗過
所以拍拖洗費等等堅持住AA制
一嚟無必要要男方俾晒錢 (男女平等)
二嚟唔想加重佢負擔
我知連登仔會有人問點解環境好過對方唔肯俾晒
就係因為要守護對方嘅自尊心唔想佢因此覺得自己「無鬼用!食餐飯都要女朋友俾!」
又住公屋又窮又剩嗰啲我都同你男朋友一樣,唯獨唔會自卑,仲會好開心,樓主會唔會考慮下我
所以你咪離地囉。 正常人好現實 移左民都要諗生唔生活到,唔係話移民就移民。
屋企人邊個照顧?唔似你屋企可以請工人。人老左你放心放佢自己一個係屋企?
你有錢人唔會想像到我地一般人有咩困難,因為你都冇經歷過呀,你以為打份part time 就好貼地? 咪玩啦, 你咁同柒婆搭個地鐵就話自己貼地有乜撚野分別。
ex係自卑撚
本身覺得佢好慘想幫佢回復自信心
所以成日讚佢希望佢唔好咁自卑
點知之後佢信以為真慢慢變到好自大
仲嫌棄返我轉頭
你屋企人老左邊個養你/你養唔養得起你屋企人/佢都可能仲有自己屋企人要養。呢d全撚部都係壓力,打份parttime 唔會解決到。

利申:窮撚
係啦係啦住私樓有錢人唔撚會明你地幾辛苦㗎啦
所以依家咪同我唔撚會明嘅人分咗手囉
你要記住連登就係一個負能量集中地

你係絲打?閪女人, 係雞
你住公屋?唔上進, 社會垃圾
你係護士?一定閪性格!辛苦咪辭職囉
你係移民撚?重稅!人工低!過外國洗碟做低層勞工啦

上連登真係有好多小朋友,
亦有堆係抱住上網講乜都唔洗負責任既撚樣,
更唔好講五毛同PR

所以見到白卡佬block左佢地啦絲打
已經冇討論空間
樓主真係唔明條仔諗乜
真有錢根本唔會好介意

靠老婆發達大把人板
the tyranny of merit
你個EX 根本從來都冇自卑過,佢只係講出一般基層遇到嘅無奈,而你就用有錢人嘅身份同埋價值觀,格硬話佢係自卑。
自己都睇唔起自己嘅人係無得救
sad but true

其實係要窮果個識諗
第一,要有啲進取心,搵多啲錢
第二,要識理財
第三,要明白下出身比較好嘅人嘅諗法係唔同,例如買耐用品會買貴啲但係好用啲嘅產品etc

利申,窮撚出身,學緊
你係咪獨女,如果係你條仔都幾鳩,大好機會都唔把握住
咁你做乜要話個男仔佢個生活本身就差到爆 你有錢又唔幫佢重要嫌棄佢
如果條仔係死廢柴就話自怨自艾姐,依家係佢窮一生都未追到你,自卑有情緒係人之常情
男女平等
男仔有權比人養 唔一定要做為家庭付出果個
女仔搵到錢既都可以放大份啲落屋企架
唔通自己有錢重壓榨條仔咩
算鳩數啦你 離撚地到
反正多得上面嘅留言我更加清楚知道分手呢個決定係無錯嘅
我好鍾意佢,呢一兩日都不停諗好唔好一齊翻,好想揾翻佢
不過就算一齊翻都好,唔明就係唔明
以前做過好多嘢去明白對方,當佢自卑唔開心時俾信心佢,甚至連「我一直以你為榮」呢啲咁撚假嘅說話都講埋
但歸根究底,我做乜都好都係錯,都係罪
所以徹徹底底咁打消咗揾翻佢嘅念頭
希望佢之後揾到一個真正理解佢嘅人
條仔係死廢柴喎
樓主家境好過佢,但parttime仲搵得多個佢 仲要條友係唔開心樓主搵得多過佢,而唔係再努力搵更好嘅part time
窮真係大晒,可以向身邊嘅人發放所有負能量,而要硬食再反思自己有無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞