前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
前男友住公屋,老豆老母離婚,至細都無點感受過父母嘅愛

我就住私樓,老豆都叫揾十幾皮,屋企人相處融洽

因為雙方家庭背景相差好大,佢會自卑

但有趣嘅係,屋企人同我從來都無因為佢住咩樓屋企無錢而討厭佢

相反屋企人仲好欣賞佢,因為前男友為咗交學費乜鬼辛苦工都肯去做,根本就唔介意有無錢嘅問題

但經過好多次嘅吵架後,真係無法再忍受對方個份自卑感

成日借啲意係到講「你咁有錢,都唔明我呢啲窮人嘅諗法」「唉你唔會明㗎啦」「你同我都唔同」

每次聽到都屌出聲我同你都係一樣,覺得唔夠錢使就出嚟揾part-time。出街都會提議食平啲,堅持AA制,有咩想要想買都係自己日常零用到死慳爛慳,唔會要求父母或其他人俾額外嘅錢。

最好就揾個同你一樣嘅女仔做女朋友,咁你就同對方有好多common ground,唔洗日日拎對方嚟做比較
咁都係佢嘅問題 係佢唔識諗啫
大把男仔娶富婆啦
木門對木門 竹門對竹門
並唔係無道理
的確係
除非另一半唔會自卑
而且唔同條件生活環境都唔同,有時價值觀都有分歧
真 講事實啫
有咗城巴斬女友單新聞後根本所有人都應該拒絕自卑撚做另一半
做我條女好嗎?

我教你唔一定門當戶對
住私樓 想識樓主
如果係為咗買香港納米樓死慳爛慳嘅話當然唔制
因為好on9
父母窮同自己搵幾多有咩關係?
你私樓長大但做d local trading公司
我都一樣當你係窮人架喎
你有冇同你男朋友咁樣講過
你男友真心唔掂
咁大對拖鞋飯餵到埋口都唔識食
公屋仔始終係公屋仔
認同 出身窮唔係問題
要人分享埋佢自己既自卑感先係問題
屋企窮冇所謂
但自卑到咁...
俾條廢柴屌過 dirty
樓主屋企養唔養狗
識自去廁所食飯
兩個都仲係大學生
第五波前part-time有8000蚊
佢就少過我,大概4000-5000蚊
佢有時都會因為我揾得多過佢唔開心
好多人屋企窮 但自己靠努力搵到錢啦
佢心態本身有問題
所以你前男友咪講依啲野
想認你 搵有錢女
嗌交 啊
吵乜撚嘢架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞