前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
睇字都覺得迫, 唔返房/食晚飯咁咪成隊波坐哂嚮ground floor?

你果幾個唔係公屋仔, 似係劏房仔
真 諗落又係
真係好心你啦 你自己好彩出生好環境家庭就睇低人
上次另一個post就嫌人唔夠上進 呢個post就無同理心話人玻璃心

真係香港最噁心既價值觀都你身上走哂出黎
其實好簡單姐,拍拖常見問題黎。性格,價值觀,同選擇

你男友自卑到咁樣 係要睇開d 啦。
可以咁諗,搵錢都係為生活,生活都係為開心。咁點解要為左開心而唔開心呢?
仲有,佢窮係天生,無人欠左佢架。
再者,佢同樓主唔同係事實。但有好有唔好。唔好在窮 辛苦。但好在有朝一日有咩成就,都可以話係自己功勞。相反樓主就唔得,咁講只會比人笑鳩,再貼埋waitress 張圖笑tim

樓主就仲簡單 選擇伴侶方面要成熟d 諗多d. 當初點解會同佢一齊呢?正常相處都會知佢窮到咁啦(成日要pt 搵錢喎) 咁其實你一早一齊之前就可以預計到佢一齊係點,唔應該會expect "我依d中產家庭,食餐飯百幾蚊好閒姐"
另外想講,你介意佢窮 我覺得無問題 大家生活唔同步係好難相處 不過我想講,咁其實你都唔係好愛佢姐
佢講緊佢自己成家人十幾個住三層樓村屋下話
未見識過村屋姐
我識有家人都係住埋同一條村
大伯好有錢間屋勁大勁靚又有gym房
而另外啲屋全部又殘又舊無錢維修嗰隻
間屋大又唔會勤打掃,勁核突
識幾個朋友住村屋都係咁上下,有自己房不過勁舊,D傢俬廿年無換過
未計咁多人一齊住

某部分人眼光好狹窄
講移民真係好離地
我諗大部分住公屋嘅人都無諗到移民 根本無本錢
再講 住得公屋嘅仔女 老豆老母都唔慌返工搵得多
你地而家仲讀緊大學
當你地第日一齊儲錢結婚買樓 假設大家一樣人工 佢仲要養老豆/老母 年紀愈大 醫療開支又係一筆
你屋企有錢 俾少啲家用都餓佢唔死仲有錢買花戴
你付出咗50%人工嘅時候 個男仔係付出咗100%

個男仔只係事實陳述 同佢一齊落去一定係要捱
你想移民無錯 但我諗條仔未必想行呢一步
唉,你唔明㗎啦
最難受既位係明明你無睇佢哋起,但係佢不斷妖魔化你先天條件比佢好呢件事,講到你好似從來都唔使付出就可以有今時今日有嘅嘢,講到自己如果出世喺你個家庭佢一定會做得比你好。

呢個思維真係大部份比較自卑嘅窮人都會有。有時我都唔知佢哋講黎做乜,怪就怪佢哋嘅家長欠缺生育規劃。
我阿爺逼佢自己3個仔一家大細一齊住唔比分家 屋企日嘈夜嘈 有自己房都無用 個個當屋企街市 有時情願住公屋 反正住新界已經生無可戀
你有錢做選擇 買香港樓定移民 你揀移民
佢冇錢 佢兩樣都冇得揀 連on9都冇得做
再講 你移民係轉個地方生活
佢移民係轉個地方重新捱世界
俾我認命入贅

飛左有錢女先來後悔
sry 價值觀
想識樓主
咁係佢廢姐
sor囉
lm
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞