前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
咁佢講得無錯喎
你去搵 parttime 但你叫做唔係必需的
你真係無錢同老豆傾都仲得
佢無就係無 佢無可以問邊個 ? 問你 ?
你係想同佢一齊 就理解下對方啦
有幾離地呀 依家啲水泡計劃易到咁 香港嘅大學畢業內5年就可以過加拿大 係睇下有冇決心啫 咁驚fing晒啲錢咪搵咗工先去
唔好講咁多 不如你示範一次樓主應該要點講先至唔會傷害到人啦
老實講自己而家都算唔太差(幾層樓,準備退休移民),係細個窮同自卑既陰影都仲係度
價值觀唔同真係行唔到落去
好多時候無人歧視人住公屋,係啲公屋仔成日形住人地歧視佢
好多好似樓豬覺得理所當然既野
對於比較窮既人黎講唔係必然
包括思考模式
係一種悲哀
其實我識好多住私樓既女人都根本唔介意同個窮既一齊 但最後散既不外乎都係男方自卑心作崇 覺得自己配唔起 一係父母反對 難得樓主父母唔介意男朋友咁既出身 結果俾自尊心害死 咁唔係自己攞黎係咩

最慘有啲窮出身自卑又自大 又要大男人性格 想充大頭俾曬啲錢 結果連條女都頂唔順佢呢啲格
屌 做邊行
珍 自卑係好多人既死因
連登=全香港是常識
起連登講自己住公屋,即係垃圾人嚟
睇少啲連登好過
未有連登之前 住公屋果啲都已經有呢個問題(當然唔係話全部)
咪係
根本香港樓價就cls, 仲出埋啲納米樓
負皮果啲都唔知係咪自己買左唔忿氣比人笑
簡單一句唔夾就完啦 屌
背景唔同根本價值觀差好多
最慘係女人永遠唔覺

男:我要出mk轉通宵巴返天水圍
女:應洗則洗 一百幾十瞓多兩個鐘 身體健康無價 搭的士啦
再加多句,最多我俾錢你啦
會計
香港地,有屋住算好啦
公屋環境係唔好,起碼叫好過劏房
有能力咪抽吓居屋綠置

講嚟講去,樓主係生活
佢條仔就生存
完全唔同世界
一開波雙方了解背景會唔知?
根本就係條女想分手,講啲n年前嘅已知事實出嚟等自己好過啲
有無睇內文
正確啲嚟講係價值觀上要門當戶對,因為窮都可以發奮圖強,有錢都可以睇人唔起。 不論你背景如何,你都可以因為欠缺同理心而苛責於人。 例如有錢一定從事不正當交易, 窮困一定係因為唔努力etc。

你父母處於優勢條件當然可以對有寬容, 究竟你男朋友有乜嘢能力可以睇佢哋唔起,挑戰佢哋?當你冇威脅嘅時候你當然表現得從容, 但你男朋友又係咪同樣嘅情況? 你父母的寬容或許得體,但不代表你男朋友的自卑毫無因由。

你今日或許只見到最表面停留喺佢身上的行為, 就覺得係佢嘅責任。但佢今日嘅行為可以係背景為佢帶泥嘅結果,佢都可以係受害者。相信曾幾何時,佢都信過人人平等,人際關係無關貧富。咁點解佢今日會形成咗一個咁樣嘅心態?中間經歷左點樣嘅轉變?反正都唔重要,只要我覺得佢自卑,就拜拜。

我並冇從較成功嘅父母身上學到較成功嘅人品。 我亦都冇因為家庭比較富裕獲得較好嘅學習條件,得到較高嘅學識。所以我的自信,當然係我自己嘅優點,點會同我由條件條件較好嘅家庭成長有關係呢?

雖然戀愛並非慈善活動,但亦切勿佯作看透世事
其實8000真係還好…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞