前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
因為呢個係人人都需要面對既問題 拍拖總會遇到一段兩段係咁
屌你個名
原來係你搶左我個名
有d 人係習慣左放負埋怨
識個人講親都係:
失眠 好慘 環境好嘈 瞓得好少
半夜扎醒瞓唔返 返工無精神 份工好辛苦
叫佢轉工又多excuse。。。
每次都講同一樣野,後來費事搵佢

其實人不論富貴貧窮
總有自己唔如意既事
總有自己既壓力
有d 人自己搵方法釋放壓力
有d 人係鍾意將負能量帶畀人,你安慰佢佢全部反駁,好撚柒煩
其實唔係自卑問題
係基本上佢地有既包袱都唔同

屋企有錢既
唔駛照顧家人、不愁三餐
仲可以有空閒時間發展下其他野

冇錢既
可能還緊學費之餘 仲要養埋屋企人

樓主似乎以為覺得自己好夠同理心
覺得對方呢啲諗法係「自卑」
不如你試下再代入佢既角色
再諗下佢面對既問題
嘩,你識個人咁似我ex
當年老豆老母係想我求撚其完成中學後就出黎做野俾家用

讀上去係佢地想像唔到既事,咁就理解到當年揸住張幾條 A 既成績單返去之時,佢地係冇感覺或者更加愁,只能話過左 18 歲冇錢供你,你只能靠自己 - 唔問你要家用就已經算係唔阻止你。
有d野你又真係唔會明 你最多都係唔夠錢洗 想買野就慳錢買 未試過衣食住行都有困難果種恐懼 未試過下一餐無飯食諗緊點算 唔夠錢洗生活同窮到剩係生存係兩回事
嘩,你同佢係錢方面真係相差得好遠,遠到你竟然有錢到可以俾埋佢留學既學費生活費

正常黎講留學既學費生活費,多數係自己父母俾你再加自己賺一部分,但你竟然有 spare money 可以自己決定俾埋佢果份而唔駛問屋企人

佢係你面前,心理唔平衡係好正常,好難唔自卑。
你起一起底就知
上連登勿認真,懷疑超過7成post都係鳩嗡作故仔
大學個陣有個家境好好嘅同學經朋友介紹去咗啲名店做part time sales,都已經賺多過出去幫人補習好多
所以咩叫同佢一樣?
運氣都好過人啦
做名店sales又可以關人哋有錢過你事...又關運氣事 你咪就係嗰啲陰陽怪氣嘅自卑酸臭毒撚,好多人都會覺得有錢係唔fair,我都覺有錢人嘅成功係易過我好多,但真係唔會講到出聲咁撚柒囉
應該話係人脈,因為佢本身有錢所以先識到人,做到份咁嘅part time
三觀有咩問題
咁就唔好話「我同你一樣」啦
樓主嗰8000蚊唔係自己辛苦番parttime賺嘅?咁都有得諗人哋係因為有錢同原生家庭先賺到 佢用零用錢再同個自卑仔講佢哋係一樣就話姐 人哋有錢過你仲要努力過你 之後你仲要諗佢憑咩 係要同人比較,比較完之後又無諗用咩方法去解決,反而係唔抵得人哋,呢個先係自卑窮撚永遠都唔會成功嘅原因
唔否認過佢唔努力喎,牛都好努力
都冇否認過自卑格難頂喎
但係樓主話「我同你一樣」唔係第二個問題咩?
兩個唔返pt, 樓主最多叫daddy, 條仔點算?
呢個就係分別,點會一樣?
我其實唔係十幾廿歲 ,所以有錢小小
人係好搞笑
人地做雞就叫人唔好做
人地唔係雞就叫人去做雞
好似呢個post咁
個個都話男方唔洗自卑
但你地好幸福開心果陣啲人就會話個男方垃圾到咁仲有面拍拖

結論:過得人過到自己就得
理得人點講

釣金龜先係王道
嘥氣啦
咁多人仲毒撚前毒撚後人生攻擊
連登仔冇得救架啦
咁我估你男友細過你幾多下喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞