前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
有幾難?
你唔係去做30-40蚊一個鐘嘅pt下話
簡單d講樓主呢個留言咁多負評嘅原因只係因為樓主係女
如果係男user,好多人會覺得咁講係正常
唔覺樓主思想有咩問題...

香港死慳死抵儲首期過壓測,
然後住雞碎咁細既納米樓又係合理?

再者, 移民係家家有本難唸的經, 無得一概而論.
但淨講移民本身既需求同移民後既生活體驗,
其實大致上都係比香港好

咁樓主有咁既想法有咩問題?
呢個係你自己作繭自縛,人大咗離開屋企係好合理
就係因為呢啲「點都要綁住成家一齊」嘅思維先令窮撚呢世都係窮撚

(利申:公屋大,屋企都係窮
咁係你無做research屌我做乜
咁呢個係你問題
Student affair到定大把資料俾你睇你唔睇
仲有學校一定有email提你啲deadline

中小學年年一開學都會講有書簿津貼,你又唔養成個習慣去搵
咁你係2個都有問題啦屌
你個ex好仔嚟,只係自卑左啲,但理解正常
Sorly lor 呵返
呵你老母
過左去啦30都黎緊
其實私補時薪高,返得密有$8000唔奇。
你個情況就係典型嘅「窮撚玩9自己」
絕大部份嘅艱難都係由自己戇鳩所造成
然後就走去屌人哋唔設身處地諗你嘅處境
除咗班成世一帆風順嘅有錢仔女,有唔少係屋企有錢不過佢本人實在資質有限所以仕途同普通人一樣,而呢班"偽貼地"往往係最麻煩。
本來出身就係高人一等,但自己出身後就上唔返本來個級數,心理唔平衡搞到性格都扭曲埋。
其實好多做銀行都好高人工
仲要今年有個花紅有6個月
另一個都有4個月
同我地講一個人花紅都50萬…
點玩…
因為好多人移民
佢地銀行果行仲搶唔優做
調轉其實都有好多問題
有錢又唔係一定會洗落個女仔度,佢哋都會seek平等嘅關係

睇性格同埋經濟上差距有幾大,真係好少人咁大方唔計較,可以無條件付出
咁撚自卑真係自己死撚咗去都咪撚影響到人啦
為左啖氣放棄一個可以奮鬥少十年嘅未來老婆

連對方家人嗰關都過左
今時今日除左坐監同破產唔覺得有咩係可以完全靠自己

呢啲都唔係窮同破碎家庭而令佢執著嘅理由
一係就情緒病,一係就人格問題 自負又自我嫌棄

呢啲人如果唔到自尊退路完全冇哂係唔會改變
有事想傾下一定會屌番你轉頭 扮慘扮死鳩叫

搵個交流到嘅真心難
唔明可以變做明嘅
門當戶對會比較易相處價值觀近啲係真嘅
但無兩個人價值觀完全一樣
始終都要互相了解或者接受
只係相差多定少

當然你可以換下個
但你仲鐘意
如果仲想試吓理解
重點唔係你講啲乜做啲乜俾唔俾錢
而係聽多啲陪多啲

窮人生活真係難好多
你都話佢乜工都返就係要搵錢交學費
有得揀邊個會想咁樣
佢同你一定唔一樣
你幸福好多選擇由出世到而家都比佢多好多
可能你真係好難理解佢難處
唔明嗰時咪講唔明

承認自己幸福
自己成就有一部分來自運氣其實好難
溝通嗰時聽真對方都好難
其實我都係樓主ex個type
自卑真係好難頂
利申:以前因為自卑同女朋友關係唔好
三你老母觀
真係
明明平時全世界都話買納米樓on9
點解而家樓主咁講就咁多負評
慳錢移民好過係香港買納米樓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞