前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
真人版

Exactly
手上大把錢既,攞 5% 身家去玩高風險既 crypto 或者期權,輸左咪當交下學費囉
但手上得一注本錢,輸左就乜都冇既,佢地大概只會諗最穩陣既定期或者買樓
人肉atm
照你咁講香港d樓冇人買啦,普通人邊會諗到咁移民,仲要係大學生,書都未讀完連搵工都係未知數再加多個variable 去諗移民。

租樓仲on9,本身冇家底月月清租樓咁點解唔自己供樓?

同埋唔係女人點做先啱,係互相遷就咪ok,你係要了解男朋友冇家底要大家一齊努力,而唔撚係咁condescending 「我唔介意你窮」,含撚啦你唔介意人窮,你憑乜撚野唔介意人窮,你d錢係你老豆老母架,你最叻咪投胎,憑咩走去介意人地有冇錢
驟眼睇兩個人做緊嘅野可能係一樣

但其實一個人可能有退路好輕鬆

另一個係破釜沉舟

當然對事物嘅諗法會唔同

樓上有好多人都唔理解
其實多數都係人地父母介意 個女既唔介意 但樓主父母唔介意 個男仔都自卑到要分手 咁真係佢咎由自取
呢個故事未完
最後條女同條仔結婚,離婚分身家
呢個就係自卑心態囉 好多人恨都恨唔到 有機會唔識把握扶搖直上 你自己都可以努力啫 人地唔介意得即係認可你既能力
就咁睇佢個ex都好大男人
咩接受唔到另一半好過自己
呢d已經同家境無咩關係
人品已經出左問題

而我只係覺得
拍拖甚至係識朋友 都係互相遷就
如果抱住個種
點解一定要我就你 唔可以你就返我既心態
同咩人一齊都唔會長久

當然覺得接受唔到
就下個更好
無謂浪費時間
咩叫普通人點會諗移民? 乜而家香港咁多人移民/plan移民嘅,全部都係有樓嘅香港人?
租樓又唔比?你做aa狗啊?點解一定買樓先係啱?
好心你咪撚咁井底啦,仲喺度諗打份工買樓就係正常人生,走去限制自己嘅可能性
算啦,有錢佬做咩都有貴氣啲

就好似有錢佬會覺得貧窮地區啲人係離地一樣
我只會做前者唔會做後者
時代變,條仔想靠自己證明自己既價值到冇間時陪樓豬放下負就比人標纖左自卑

如果唔係窮又點會咁呢,唉,窮就係原罪
完全對立,冇人屌你係自卑

比少少錢都叫,唔好咁自卑

利申曲
門當戶對除左錢之外仲有心態、眼界同價值觀
心態貪圖享樂,自卑之餘又唔上進
一話佢就會有千萬種藉口逃避
唔好撚咁嘔心啦 番香港會死?
咁掛住屋企人咪係外國中一次招再番香港隔離7日
講黎聽下點解做唔到?
咁熟口面嘅 我果個都係。
佢仲要同我講因為我搵得多過佢,所以好大壓力要飲酒,叫佢飲少啲比佢話飲酒都係因為我。
你係學生? 點解連學生都要比較
咁Final year搵到工 MT/I bank/政府Officer位
咪有排比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞