前男友教識咗我揾男女朋友一定要門當戶對

699 回覆
4621 Like 242 Dislike
年輕男土木工程師疑控制慾強兼妒忌心重,不滿升讀大學的女友參加Ocamp兼提出分手,以性愛片作威脅圖迫女友就範,及後更在巴士上狂插女方33刀致死。工程師否認謀殺罪,案件今日續審。控方讀出被告多份精神科報告,指被告因工作不如同學,人工低於市價二、三千元,因而感到自卑,又擔心住在私樓的死者會看不起居於公屋的他。報告又透露,被告曾因召妓而擔心感染愛滋,一度花費3萬元購買藥物。

被告吳欣鍵(25歲)被控於2017年9月16日在柴灣一架118號城巴上謀殺20歲女友李倩姮。控方今讀出多份被告的精神科專家被告。法官金貝理向陪審團解釋,報告的內容並非本案的同意案情,而是依賴其他人口述、再由專家憑他們的專業判斷而寫成。

形容自己行兇過程「好兇殘好血腥」
精神科醫生黃以謙去年9月19日曾於荔枝角收押所與被告會面,被告稱對案發經過毫無印象,只記得案發當日曾搭的士到死者位於小西灣藍灣半島的住所。至於買刀以至巴士上殺人的經過則毫無印象,接下來的記憶已是在醫院醒來後。

當被告觀看在日本城買刀、以及巴士上行兇的閉路電視片段後,被告自言「震驚」,形容事件「好兇殘好血腥」,又稱自己從沒想過使用暴力,對自己的行為無法解釋。被告估計自己買刀是為了自殺,「估計以死相脅,如果Annie(死者)要分手,驚佢唔要我」,並謂不知道兩人當時在巴士上傾談什麼。

被告透露與家人同住,但和父母關係疏離。連同死者在內,被告過往共有四段戀愛史。被告曾因分手而有自殺念頭。他又向醫生透露,很擔心在酒店開房會染上愛滋病,因而強迫自己不斷洗手。被告又自言很擔心女友會認識其他男朋友,一度以死要脅。

至於本案死者,被告透露,2016年7月認識對方,兩人隨即成為情侶。被告形容死者「善良、可愛、單純」,但幾個月後,被告自言感到不安全,不斷追蹤死者的位置及正在做甚麼。
關乜嘢背景事啦
根本唔應該搵自卑撚做另一半
條仔咁撚煩,88
On9
個人問題
與出身無關
我相信冇一個男仔細個作文寫‘我的夢想’既時係寫買樓
門當戶對都可以有其他問題
前男友教識我搵男朋友一定要門當戶對唔好搵自卑/冇上進心
兩個極端,有人自稱公屋勝利組,有人以住公屋為恥,仆你個街住劏房果啲都未出聲
絲打搵過第二個囉,一係佢就要生性
我有兩任既ex,家底真係差天共地,但係另一半都冇嫌啲咩,最緊要對佢好就得,現實啲去睇,係會有一定既無形壓力係到既,但自己咪努力去爭取自己想要既嘢囉。

一個人既眼界真係決定佢將來達到咩高度,討厭一種感覺咪去努力克服,消滅果種難受,中意一個人但又唔肯去解決彼此之間既問題,換一百個都一樣有一百樣煩惱等緊你
其實佢係自卑姐 起碼冇因為你屋企有錢而同你一齊 你應該開解佢
仲係大學生......
過多幾年出黎做野穩定哂,
就明白當中既差距有幾大
我同你都係一樣,覺得唔夠錢使就出嚟揾part-time。
聽到呢句我都屌出聲
識人好撚窮,但好有自信,白手興家,家境對人有影響,但佢呢啲男人一定要揾個窮過佢嘅先會有安全感,何必委屈自己,出面大把男人
想結識樓主
身同感受
但我屋企冇你咁有錢

前度又係屋企麻麻 同埋佢爸爸成日鬧佢冇用嗰啲
我冇洗佢錢
唔想佢唔開心 佢冇錢我試過偷偷地放啲錢入去銀包
食嘢又會俾錢
仲要佢成日叫我送嘢俾佢
到後期我唔主動送
佢就叫我借錢俾佢買嘢
或者叫我幫佢買完 話之後俾返我
但後數唔知後咗去邊

跟住成日自卑mode講嘢
話佢自己band 3英文唔好呀嘛乜乜乜
話我band 1英中
成日要做佢翻譯器
我已經買埋English grammar in use俾佢
佢睇都冇睇
依家一直係我屋企
讀緊書已經咁諗 畢業出黎面對社會會更自卑
少年你真係太年輕
其實無撚得比,公屋用料贏九條街,想知再講,而且間格又實用
另外公屋唔使交管理費,又慳返一筆 我見好多住公屋嘅晚晚揸靚車車唔同嘅女返屋企扑嘢
至於你話鄰居嘅質素,喂私樓都有痴線佬啦,睇你彩數嘅啫
總括而言,公屋再一次完勝

唔怕分享一次同中學同學出嚟食飯嘅經歷,個個人話自己買咗咩私樓咩村屋,講完一大輪問我住緊邊,我只係輕輕力講咗一句,我住屯門友愛邨
我親眼睇住在場嘅所有男仔個表情係 —> ,有幾個仲忍唔住喊咗出嚟
而在場嘅所有女仔個樣係 —> ,之後逐個排隊抄我牌等住俾我嘅精液中岀 我全部一口拒絕,因為傻嘅都知班臭雞想分我間公屋啦
你係有錢果個
你講乜柒都得架

你試下係窮果個
我睇你點樣上進到十皮一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞