移民英國既你住緊邊個城市?

1001 回覆
32 Like 110 Dislike
唔該哂
yes唔需要校區考慮
好詳細,真係幫左好大忙!
我鐘意common較靜 同時交通方便
Ealing中心人多就自然crime rate高
如果純粹睇數字 broadway上少少去Montpellier果邊就感覺好安全
我03-05住係Crystal Palace 感覺上唔係太好 當然咁多年好多野可以唔同

下面webpage唔係講到crystal palace咁好

https://www.ilivehere.co.uk/moving-to/london/croydon/crystal+palace+upper+norwood/useful-information/E05011467

一個好似幾有用interactive map 有幾個indices參考
https://jamestrimble.github.io/imdmaps/eimd2015/
我聽番黎, 都係話近呢5-10年到先開始係一個多左young couple family 住既地方. 同forest hill 一樣都係近呢5-10年先開始多professional 入住既地方. 其實如果你講2000年頭的話, 係個段時間其實成個 south/south east/east london 都係屬於下三流既地方. 由期係east london. 個陣我諗無 professional 會考慮住Stratford 個d 地方. 除住呢20年canary wharf 個邊發展, 圍住佢既周邊先開始多professional 住.

我講既news 係早2日Times 既新聞黎. 我自己買屋個陣都有親身去睇過. 我其實覺得好ok 下.

https://www.standard.co.uk/homesandproperty/where-to-live/crystal-palace-area-guide-anna-jacobs-design-influencer-b951887.html
我都有啲印象 SE嗰頭近年真係變咗啲
因為我本身都係番canary wharf 個邊既工, 所以south east london 會係最方便我既地方. 我公司老d 年紀既, 確實住晒係west london. 不過我同team 後生d 既, 大部份都搬晒去Kent 個邊, Bexley 呀, Dartford 呀個d 好east 既地方. 都係d young professional parents. 校網黎講, 個邊集合左好多grammer school. 另外一d 就係south d 既地方好似Orpington. 都係癡住d grammer school.

不過除住post lock down , 好多開始越搬越遠, 有d 去到Sevenoaks 個d 距離. 環境正過zone 5 內太多.
成日都有唔同文章講唔同地方係best place to live
Sw1
勁慘五年都無加過
不過做BS 可以秘撈, 都賺唔少
https://www.rightmove.co.uk/properties/122152715

近East Putney 都尚算ok, 不過有少少overbudget
黎左無耐屎忽痕又唔太慣想搬番去South East
住咁遠返london交通費唔會好貴咩
啲相真係影到好靚
同問
就算買月票都貴到hihi
連埋租金一齊計又好似冇想像中咁平,車程時間又長左
不過可能係換取好啲嘅居住環境啦
有無人住sharehouse自己一間房
覺得隔音點
同獨立studio(house not apartment)比有無分別
間隔上都係一間house入面再分隔
咁牆嘅物料係咪都差唔多
就咁睇我覺得en-suite room share communal kitchen好過自己studio
喺Studio煮野嘅位好細又抽唔到氣又用左間房d位
普遍又貴過sharehouse
講緊london
London外唔少平studio都鬆動好多
我而家喺London外住自己一間house一煮野成間屋都係
抽氣廢到
自此都係叫人揀屋前睇下個抽氣扇夠唔夠力
有冇Nottingham 巴打其實搶買搶租情況是否主要集中響有outstanding 學校區份如west bridgford wollaton beeston chilwell 等為主因為已經plan 好十月到

如果我揀Nottingham 其他有tram .既位置 有冇d 比較正常少少租金 治安可以介紹下thx
住緊Colindale, 行2分鐘返工 lunch仲可以返屋企食飯
但要就返女友喺LHR返工準備搬
頭痛緊搵最住中間點
暫時睇緊Acton/Ealing common似乎最好但少貴
亦有可能會順便轉工近Stratford
搬去Hounslow 近好多,唔知環境點
貴, 不過而家好多london 既工都係1星期只番office 1 到2日. 其餘時間係work from home. 所以d 人先越搬越遠.

我自己而家都係一星期番一日office. 另外4日都係WFH.
hounslow會唔會好嘈, 個邊飛機降落唔知會唔會嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞