移民英國既你住緊邊個城市?

1001 回覆
32 Like 110 Dislike
黎緊會去Bristol
搵工易唔易
想住Wales
講到勁多 IT 公司,但上 LinkedIn 睇下就知London先係最多工
治安上面d 人講左, 非council 區貴, council 區就治安麻麻. 無website 係會話你聽邊到係council house 既, 不過你睇得多屋, 你會見到d 屋就約莫估到個間係council house. 同埋一入council 區, 你會feel 到. 同外面canary wharf 既區個感覺好唔同.

你租既話可以先試下, 不過我絕對唔會叫人買呢度. 同樣價錢, 有太多地方揀, 唔洗屈係呢度挨d 咁既治安
因為其他地區好多時都係細野
Bir 個 d 係堅好多,多大單野

而且上年個 data 鬼鬼地
Historical Crime Rates for Birmingham
Year Crime Rate per 1,000 people Total Crimes
2021 50 57,545
2020 100 115,913
2019 97 112,963
2018 92 106,824
2017 83 96,359
2016 73 85,071
諗住8月過黎。諗住每個區住一個月體驗下,搵岩先settle再搵工同幫細路報reception.
WD17
以為自己去咗外國會變鬼佬
所有 Sub-surface eg Metropolitan 的確是最好,但 Victoria 其實 ok 的 (但 overcrowding 最嚴重)

暫時我覺得 Northern/Piccadilly 最差,超舊嘅 Bakerloo 其次
包唔包 Bill/council tax 同 zone 幾
冇覺得太多 Asian ,其實乜人都有
利申只去過 Raf museum/bang bang 一次
揾定第二度搬啦
Hackney 都 6字頭
似香港公屋格局嗰D多數係
仲係 tower of hamlet etc 管嗰D一定係
tower of hamlet 係垃圾區 個度D南亞人 係唔會理政棍做乜 只要係同民同種 都會支持

Google 下 Lutfur Rahman 同 Rahman 家族D衰野.

https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-32428648
London 黎講, 我覺得好既校區而治安好既, 其實一定會見到香港人縱影.

Sutton, Kingston, St Albans, Finchley, Ealing

我估呢 d 主要係家庭區而又係1小時出到city 既地方又係治安好又靚校區既. 不過呢d 地方肯定唔會係low budget 既人買屋地點. 以Finchley 黎講, coco 哥都係住個邊, 起表都800K.

咁市中心位置
咁呢D似乎係取捨嚟
100% 好就唔會比較平啦
本身birmingham
搵到工搬左woking
半個鐘去到london但租都仲係好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞