移民英國既你住緊邊個城市?

1001 回覆
32 Like 110 Dislike
租又唔知你住邊區、有咩要求
Airbnb個到你要問番租俾你個人喎,好難答到你
我自己係去啲租屋網到搵定幾間啱心水嘅
睇吓呢個網了解個區嘅Crime Rate係點
https://www.adt.co.uk/crime-in-my-area
落咗地就約去睇樓

你租Airbnb個陣問定Landlord會唔會有機會續咪得
間房之後有無人租,你book個陣都睇到
想問問大家既流程
係咪先Airbnb再租一年屋期間再買屋?

我覺得最好原區就業
唔講通勤時間, 淨講車錢,外國係貴好多唔同香港
淨係外圍town 30mins火車距離入London都幾百蚊一程
英國唔似歐洲同日本,會將啲班次 brand 得清清楚楚係 Intercity 定係 local。
但其實都係有分嘅,仔細睇個 timetable 就會估到。

但火車只係返工先搭呢個講法我真係第一次聽。
因為例如話你住 Sutton 而想週末落 Central London 同人食飯,
除非想慳錢,否則應該都係搭 Thameslink(火車),
而唔會搭兩粒鐘巴士。
雞先蛋先
搵工先定搵屋先
搵到工又可能嫌間屋同份工遠
搵到屋又俾間屋限咗搵工地點
呢D野真係無攻略本
睇你自己個人需要同埋放咩野喺第一位, 自己取捨既次序
最簡單咪睇你係工作緊要D定細路緊要D
咁點都要有住址證明先搵到工
所以要搵屋先
再轉工就可以搵工先再搬
應該係咁
周圍都係黑人
同好唔似英國
因為全部都係啲唔新唔舊嘅building
好就好在有返個咁上下大嘅china town
買中式嘢方便啲
住址證明應該囉airbnb個address開bank acc
收到第一次statement就ok

有時interview個時人地都會問打算點樣返工 條路線係點
特別係本身唔係住得近既candidate
英國老謀係咪坐終身
Airbnb打算租一個月
長租唔知配唔配合到
好多Timeline要夾
可以用 oyster card 計返 zone 價錢
其實一樣
如果係黎緊九月year 6或以下
點都黎左先
兩個星期
無人Warrington
兩人兩貓
成家人去都係比錢嘅話事唔係咩
主要睇地點, 不過你落london 相對上俾你去nottingham 同mancehster 好, 個邊d 租盤同買盤都俾人搶到傻.

london 太大, 係睇你要租邊頭, 要咩條件, 要咩校區, 要咩治安, 要幾長既通勤時間, 同要咩budget.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞