移民英國既你住緊邊個城市?

1001 回覆
32 Like 110 Dislike
另外有無人住Liverpoil L11 區?
我又有個同事年尾過去呢區,治安又好唔好?
我搵過crime rate 好似都ok, 都有啲學校都啱
同埋難唔難搵工?
我見佢係Liverpool 同Manchester 中間
搵工係咪可以搵晒3邊多啲機會
咁你自己都知道咩料啦
唔通我同你講marketing好缺人咩
Hi
越黎越多香港人
發覺好多香港人都住wembely park,佢地話勁似香港,好多後生都住,睇波方便,有大商場,租唔太貴,有平民野食同買,好抵屌。

有無人住個頭?
比錢買校區 點解唔索性比個仔讀private school
一有比賽 演唱會就嘈到仆街
又多人塞車 仲未計英格蘭輸波暴動
雖然高樓大廈 stay at hm應該冇問題
香港人鐘意熱鬧,無咩問題
Me too.
係得呢個網站, https://www.locrating.com/ 不過你要俾錢, 先會睇到d 有用既stat, 比如收生情況.

Liverpool crime rate 如下
https://crimerate.co.uk/merseyside/liverpool

搵工方面係睇你諗住做乜野, 而家做開乜野. 每個city 既工種多少都唔同. 不過肯定既係, 大city 會多工過細city. Manchester 搵倉做個d 工的話, 你要預左好多好多香港人同你爭. 因為個邊塞滿香港人, 個個都係要搵工做. 我個人會避開Manchester 同Nottingham, 呢2個地方係極多香港人去. 所以不論學位, 工作, 住屋都爭得好緊要.

最後既係, 你住係d 大city 既中間, 唔代表你會方便搵到幾個town 既工. 因為主要係travel 時間. 唔係個個地方會有地方俾你拍車. 你如果搵到份工係某city 既市中心內, 係唔會有位俾你拍車. 你住到咁遠, 又無車位拍係city 內的話, 你係局住要用公共交通, 而咁遠程既公共交通, 係Uk 係極之昂貴. 係你搵屋既計算內, 你一定要清楚係UK 既公共交通費係極度昂貴. 講一個例子, 係London 地鐵去最近一個站, 一程已經係 £1.5, 即係17蚊港幣. 無錯, 即係旺角去太子咁, 一個站就17蚊港幣.
我做開電訊/IT/CS... 咁liverpool, warrington 會唔會啱/唔啱?
工作機會多?

屋租二房$500-600 多選擇?
笑撚左 果個19 outlet 叫大商場屎都冇多舊食
Liverpool 應該唔會啱你. 而Warrington 其實係計係Manchester 內, Manchester 可能會多d 你既工種. 不過, 人患爭崩頭係問題. 呢度搵白領工有個好大既問題, 係要對得上個industry. 我朋友都係做 IT 既, 不過係banking industry. 佢去到Manchester, 係一份工都無機會 In 過. 係零. Manchester 既IT 工極度少banking industry. 咁所以就算你做IT 都要睇你屬於邊個 industry 既工, 唔係d 人直頭會無視左你.

電訊業我估所有major city 都會有呢個industry (先帶頭盔, 我唔熟呢個industry), 先撇除Manchester 同Nottingham 呢2個爆滿香港人既地方, 你可以睇下Birmingham, Leed, Sheffield, Leicester, Bristol. 而 Reading 應該係London 之外最多IT 工既地方.

紅圈既避面去, 太多人爭. 藍圈既你可以諗. 而綠色圈既都可以諗, 不過要快啦, 個d 地方開始好多人爭

最後既係, 其實IT 工最多係London. 問題係住真係好貴. 不過你係可以住係d 1小時通勤既地方, 好似Luton, Milton Keynes, Chelmsford, 呢d 地方住係唔貴既.
但budget 有限,birmingham 都有睇,但crime rate 好似比較高
所有大city 都高crime rate, 係睇你住係大city 內邊個位. low budget 既係必定搵d 極度接近大city 既邊皮位住. 首先係邊皮位*通常*都民風都會較樸素. 另外就係會平好多.

我諗你首先要瑣定你想住邊個大city 先, 跟住先再係個個大city 內搵邊皮位. 不過要清楚唔係所有邊皮位都係會治安好. 所以, 你係先瑣定大city 落腳位, 再搵邊d 邊皮位係好. 而搵邊個大city, 就真係睇你budget, 同埋你工種.
我其實睇左幾個的了,包括伯明𨌺,Liverpool, Manchestet (太貴fade out 了)同而家Warrington.

伯明翰我都考慮緊因為搵工應該易啲,都bookmark 左幾個地區都有啱學校,有無話邊個區會好住啲?(除左Solihull..)

另外都短時間睇過Kent, 不過一野啱budget 都去到海皮咁濟,好似比較遠。
Warrington 其實係計係Manchester 內架啦. 你住Warrington 都必定要係manchester 搵工. 現時Manchester 既住屋價格同學位情況, 我只會叫有錢退休既人先會叫佢去. 爭得太嚴重. 我朋友係Man 做帶睇樓既, 佢話好既區, 一日可以有25個家庭黎睇一間屋, 而佔大多數係香港人. 標價100蚊咁講, 你唔標120蚊以上係無可能*有機會*被揀中俾你買. 而20% up 係已經最低既premium 你要俾. 係最低. 而大前題仲要你*有機會*去到睇樓, 因為睇樓都要waiting list. 無錢既人, 唔好浪費時間去Manchester/Warrington/Sale/Altrincham . 你唔會租/買到樓. 而Nottingham 一樣有同一個問題. 有錢人去既地方黎而家呢2個地方.

係你個list 裡面, 得番 Birmingham, Liverpool, 同Kent. Liverpool 我自己唔太鍾意, 主要係就算呢度既media 傳統上都係話治安差既 in general. 咁我會揀between Birmingham 同Kent. Kent 如果都out budget 的話, 咁你真係得番 Birmingham 揀.

我建議你最好先租半年, 唔好買住. 因為你都要住落, 係咪真係有份工support 你, 先有得諗你係咪有得係個度買. 你買左個完全無你工既地方的話, 就極度大獲.
想知更多,有興趣黎依邊住,治安天氣環境如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞