移民英國既你住緊邊個城市?

1001 回覆
32 Like 110 Dislike
Warrington
優點: 平 (上年黎就平,而家貴到locals 都話on9)
近獌猁 (睇波就好,除左去亞超/飲茶,去獌猁黎做乜)
貴d區分治安好得黎價錢都係平南部一半。(400k 有四房semi or detach)

缺點: 早期比未執既蘋果日報sell 過,太多香港人聚集,好聽啲係有個照應。當然,越嚟越多香港人,一個town仔既capacity 一定食唔起,變相增加locals 對香港人反感。
Warrington 近獌猁都係物流hub, 工作上都係倉為主。要文職exposure 要去番城巿。
中學校網已經逼爆。
另外北部天氣好多人唔鍾意,雖然南部其實都差唔多。

總括來說,後生就唔好考慮,工作exposure 係差南部好遠。雖然平d,不過同龍珠島一樣,樓價係反映左d野。
如果年紀大,又考慮天氣太凍未必頂到。
唔介意藍領工作,不如考慮猁。治安差d,不過英國政府打算重塑世界第一海軍。猁工業發展同工作機會會更好。而且,樓價平。
有 暫住緊
住咗就嚟3個月 感覺幾好
小城 但要有嘅嘢都有齊 人又無咁多 唯獨好多支那留學生
可能因為兩間大學係市中心

同埋Sheffield其中一大優勢就係近Peak District
鍾意行山 效外活動 可以日日去
當然唔好冬天去啦 凍到飛起
人哋係會排外嫁。
負皮既出句聲講下 我睇完時代革命仲撚嬲 就係一班中年人捉鬼先輸 警犬係垃撚圾 我對佢地冇期望 屌都廢撚事 但班中年人我信佢地係自己人 但佢地才都係拖場運動後腿既人 我睇完套好撚大怨氣
應該係 好似做緊十幾磅一個月
我連新開間 M&S都未去過
我唔識揸車住緊town
都係坐巴士 其實OK
Cardiff
Bristol
睇你係二人定有小朋友搵校區 好難一齊答哂 我鐘意市中心

藍領工作都有 因為有port 同埋都有超市咖啡店
Liverpool 物價好平
比倫敦平兩成
出倫敦坐火車1小時20分鐘

治安我認為安全, 市中心感覺都無危險
港口城巿,工本身就唔難搵,不過都係藍領為主。

Liverpool 治安真係差,又或者咁講係成個merseyside 都麻麻。

不過,除咗London 以外,猁既城市感覺係最有活力。同man ,Birmingham 完全唔同感受。(個人意見冇數據支持
Walton on Thames
Swansea 好唔好住
之前AirBnB住過Bracknell 覺得唔錯
但冇詳細研究
想問有無bristol 既 telegram group?
london 好撚悶識唔到朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞