iPad Pro 2020 & 2021 用家討論區 (30)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
會唔會仲有個event講ipad pro...
呢幾年都係3月同5月出 , 今年竟然冇提
好似有一次係10月event,同Pro Macs一齊講
今年有機會係咁,因為WWDC無講Mac Pro,而iMac (Pro)又唔知係咪會重生
畫畫Apps有冇介紹
Procreate 是常識吧
見有rumours 話出14.1 m2 ipad pro, 係嘅話應該貴過部m2 mba
最奇怪係電訊商同零售晨咁早斷晒貨
搞到我焗買5G 64 Air買唔到5G 128 Pro11
其實iPad Pro都出左成年啦
而家先斷咪算好
12.9已經好大部好重手
仲來14.1
除咗畫畫撚同音樂撚我唔知有幾多人想要咁大部pad
定係俾想用黎做播片專用機嘅人?
開價成皮野都唔知有幾多人會買
如果有部cheap 雞ipad 但係大芒我會買黎俾啲細路上zoom 用
但用pro 料賣過萬就肯定overkill
仲有睇片撚
我有諗過買12.9用來睇片
但一拎上手唔夠5分鐘已經覺得好重
無理由特登買個架來浪住
咁不如坐定定用laptop/desktop 啦
用嚟做macbook 2nd display
一般 9月 iPhone 10月iPad
皮幾嘢買2nd mon
Apple好似無意欲重新寫過個iPad OS,
而家表面上扮哂Mac咁,可惜實際又唔係個回事,
就算遲啲出M2 M3 M4幾勁幾快都無用
平過監視MON 一定有人買
或者鏡射上TV甚至用projector
用pad睇片真係11"左右先合理,可手持可擺低睇你鍾意
唔好話14.1",本身12.9"加個Magic KB已經差唔多等於一部MBA既footprint
衣家15" type-C mon,無內置電嗰種都只係千零二千蚊
當然唔會有闊色域或者miniLED / HDR,但係做得2nd mon無謂要咁勁
皮幾嘢夠買 4K 144hz mon有突
部ipad pro 2018 11" 512 無啦啦黑SCREEN
拎去APPLE CHECK 話爆液晶應該係之前出TRIP放係喼壓爆左
只可以成部換, $3900
仲值唔值得比呢個價? 或者有無其他更好既方法處理呢部ipad
期待m2 iPad Pro
買過部新啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞