iPad Pro 2020 & 2021 用家討論區 (30)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
如果宜家買iPad pro2020 點睇
睇價錢啦
最近買左refurbished, 個人黎講覺得好好

ipad pro 2020 refurbished 同ipad air 5 同價
諗左一排,都係揀左pro

120hz 同60hz 真係兩個世界
如果你要性能就ipad air 啦
咁我入個網仲有冇事
利申 iphone ipad macbook都入過
120hz 同60hz 兩個世界呢個真 利 13pro 系列
下一代11吋pro有冇機會上miniled 唔想等了
有冇靚mon貼介紹
Imos
M1同A12z都差好遠?我都諗緊買翻新a12z pro 好定係直接M1好
上限差好多,下限應該一樣
好睇你點用
一般娛樂打機睇片上網應該冇分別
而家用緊10.5pro,打機開始好易熱,唔知係咪d game畫面愈黎愈好所以吃力,玩apex有時都會lag一lag咁

用途都係打機睇片多,不過有時會拎黎執相,係咪都係m1玩多幾年好?
benchmark 咪有分別囉
用落唔覺

過多幾年
iOS 升級多幾代就可能有明顯分別

不過除左cpu 同ram
ipad pro 有120hz, faceid 同4 speakers
成個體驗係兩回事
冇budget 問題梗係上M1
a12z同m1咪一樣都係pro機囉?
我比較緊ipad air 5
呢個同a12z refurbished 同價錢

你講m1 ipad pro 咁就緊係買m1 pro 啦
ipad一路比人話效應過剩,想知A12z係咪都夠玩好耐啫,反而想知同一隻game,A10x玩會熱,
用新cpu玩係會冇咁熱定係其實個cpu一run都係會熱
256air 不如10.1 128pro
好撚狗
256air 都5999
其實唔駛諗咁多,
覺得唔夠用都只係個人問題,
早一個禮拜有個POST 咩香港兩個插畫師拎曬比賽頭一/二,
人地兩個都只係用緊有Touch ID 嘅iPad Pro。
跟本夠唔夠用都只係睇自己,
唔係間廠出到有幾勁。
M1 vs A12Z/X真係有分別唔係幾勁
而係M1支援Thunderbolt不過續航力差左
其他野響11" Pro,三代分別好細 (4GB vs 6GB RAM差唔多無分別)

M1呢代係12.9"同前代分別先大,因為miniLED
反而M1電差d?
ipad pro M1 係 thunderbolt 4 40GB
ipad air 5 係 usb-c 10GB
M1 效能過剩係一回事
但改變唔到佢比A12Z/X快/好嘅事實
亦改變唔到M1 喺Mac bk air/pro上面嘅效能
如果有人覺得A12夠用
大可以買返以前嘅iPad pro
始終自己用,需要咩自己最清楚

舉個例子
有人砌咗部i 9、64gb ram 、3090
但只用來睇下劇/電影、上下網、碌下fb/ig
咁係咪算唔算效能過剩
有冇人UP左上15.5喺NOTION用唔到語音輸入?
開左語音之後講野出唔到字,其他APP反而冇呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞