iPad Pro 2020 & 2021 用家討論區 (30)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
巴打用trackpad 果陣有冇神神地
成日好似接觸不良 lag下lag下咁
唔知係hardware 問題定點
我上個ipad pro post 有提過trackpad 問題
係最尾1-2頁
主要係個2指gesture 神神地
要左抆開keyboard 再駁返先正常
就係呢個問題
搞scrolling 要返手指掃mon,勁反智
唔知有冇得reprot返比logitech知
台灣都有人講過依個問題
不過Logitech好似無理會
我唔係成日用所以影響都唔算大
影響最大係個速成輸入法
用黎上連登真係打死人
有無人就係好中意ipad 既感覺

中意拎去邊都得, 可以砌keyboard
床可以用, 枱可以用, 訓可以用
睇片夠大, 打字爽
slide over 掃個連登出黎仲爽過用電腦safari / chrome
用app 個一體性大過用brower 上, 例如youtube / 連登 / 理財app etc.
jot notes 又方便, iworks 最正就係佢簡單又靚,
成個os 感覺好輕鬆, 唔似電腦咁chur

使用率ipad 60 : iphone 30 : imac 30
ipad 10年用家
用倉頡冇問題
用IPAD打速成真係搞唔掂
從來未慣過, 根本打唔快
每打同一組碼個次序都會唔同咗
次次都要望住黎SELECT字
兩指gesture可能唔關logi事
近排magic keyboard都試過
用用吓冇咗粒cursor
要restart部iPad先正常返
買咗ipad pro 128GB嘅表示
雖然裝完app都淨一半2/3嘅Storage
但如果你預長用(4-5年)、相多、畫畫多
唔會用icloud、外置USB
比多$1000上256GB好啲
雖然用唔著睇落係浪費咗咗$1000
但好過你就爆data嘅時候左del右del

筆直許可嘅話Storage永遠係買你目標嘅大一個級
姐係覺得64夠用就買128
如此類推
唔夠用嘅話,買隻外置500gb SSD 好似仲簡單
想問下 iPad Pro pro m1 可唔可以外置SSD 剪到 4K h.265 422 ?
請問有冇app 係睇到ssd/手指嘅容量淨幾多?
個自帶檔案app 垃圾到喊
啱啱magic keyboard又用唔到粒cursor
magic keyboard 幾時先支援kaiboard
有冇師兄用JTlegend 用落如何
用combo touch 心理即刻平衡返好多
平平通通無咩特別
最好係可以包埋支筆唔驚跌
無用,只係用Magickeyboard,反正有買ac
由買左Pro同Keyboard開始兩者一直合體到而家冇分離過
無用,只係用Magickeyboard,反正有買ac
由買左Pro同Magickeyboard開始兩者一直合體到而家冇分離過
上床煲劇都唔拆?
下,上床睇野嗰陣咪成部放喺個身度較高較低去就囉
我習慣拆落嚟訓係度睇
我唔需要用套或者畫圖所以唔會拆
拆左對住嚟撳係方便啲嘅,不過要用手或者大脾托住都幾攰下
攤喺梳化床,大脾放多個咕臣,墊起iPad高度啱啱好,唔拍腳攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞