iPad Pro 2020 & 2021 用家討論區 (30)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Ipad只係剪到簡單嘅片
要多effect嘅都係要用返電腦
但基本都算流暢?
最麻煩係好難用 touch screen 好準咁 set 個 timeline
Air 得粒m1係勁d同埋有touch id
其他iPad pro 屌打
利申2020 iPad Pro 用家
Mini
一大一細
想問ipad做唔做到壓片
將720p h264壓做480p h265
屋企部機太舊
得嘅話用ipad算
如果我用第二d牌子高清鋼化貼,會唔會用唔到switcheasy 果張可拆式類紙同?
高清鋼化貼又有咩推薦
如果唔計價錢因素,你地會選magic keyboard 定combo touch?
同埋最難搞係ipad版嘅剪片apps 成個work procedure 同 電腦好唔同,喺電腦做同一樣嘅嘢,係ipad做嘅step會多咗/麻煩咗,除非FCP/Premiere ipad版會同電腦似啲。
大moon睇Netflix 都爽啲
用到,我而家就係玻璃貼+磁吸類紙膜,寫野無問題,只係牌子可能唔同
combo touch有多排功能鍵另外magic keyboard一拆落嚟部機就要裸奔我麻麻地
決定買combo touch,但發現好多地方都斷貨
想問下ipad條邊會唔會好易甩色或者花?想買官方個磁吸case但又驚冇包邊會搞到個邊好易花
Amazon好似有貨兼包郵,可以諗諗
Combo touch 睇啲youtuber 講話個機套會阻住充電
睇你條線個頭黑色部分大唔大
正常都差到
做左好多research 都決定唔到買magic keyboard 定combo touch 如果只係係屋企用 睇下片 上下網 睇下notes 溫書 做下reaserch 邊個比較可取
屋企用唔洗成日除個套就magic keyboard啦
放枱放大比都用得
大家12.9 會用邊個殼/套?
m1 vs a12z 暫時都feel唔到明顯差距
跑分就話輸一半, 但實際使用無感, 最heavy duty嘅rend片都係慢十秒八秒

而120hz mon同4喇叭就無時無刻都爽緊

128gb vs 64gb唔需要講啦

pro2020輸嘅野係速度, 你接受到1%情況慢半拍就冇問題
air2022輸嘅野係有同冇嘅分別
2部都行M1
2018 iPad Pro 11先行a12z
2020係a12z,2021先係M1
2018 iPad pro 係a12x
2020 先係a12z
我12.9”最後揀MKB,原因有呢d:
- 完全唔接受一時時disconnect (MKB都唔會100%,ComboTouch更加)
- 想個KB永久響度因為我幾依賴keyboard shortcut,尤其係copy & paste,或者響browser內navigate要cmd+W同轉tab
- 部野會拎出去不過唔會户外用,唔必要全包邊保護
- 同iPad Pro同一張單買可以一齊受AC+保

買完之後用落先知/先確定:
- 成份野比想像中重,摺埋擺入袋累贅過MBA
- 全開嗰時因為個base好大其實就算擺唔平地方用都仲幾易平衡
- 磁石同摺位個校都好大力,幾乎一定要雙手打開部野 / 拆MKB拎部裸機出黎用
- 打直方向完全照顧唔到
配左mkb 長期要打橫,係咪要拆出黎先打直倒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞