OnePlus 集中討論區 LIHKG (6)

967 回覆
15 Like 20 Dislike

有冇巴打試下

link?

【一加5钢化膜全屏一加3t抗蓝光3d曲面手机膜软边1加三t贴膜一加五】,点击链接再选择浏览器打开http://c.b1yt.com/h.QxW1Es?cv=JNC2Zy7tK7W&sm=2c664a ,或复制这条信息¥JNC2Zy7tK7W¥后打开👉手机淘宝👈

多數都係會出彩虹

但係原裝會姐左個mon0.9mm

有彩虹你都係會好快唔想用

係既,彩虹仲難頂,我都係打算用住張膠貼睇睇先

睇評價話會有白邊, 呢隻似乎唔會有彩虹紋

佢地講緊3t喎,5既評價未有

如果佢隻3T 都冇彩虹紋, 姐係5都係一樣, 中間用靜電貼囉

咁就一定冇彩虹紋, 至於氣邊, 岩岩比佢個個所謂除氣邊油啟發左,

然後係GOOGLE SEARCH, 真係用食用油都搞得掂
https://kknews.cc/zh-hk/digital/yoe3qn.html

問題係用幾日又會出現返白邊
仲有d油有幾會流出黎

不過黎黎去去都係
1,白邊 (上面講左)
2,彩虹紋(中間空心,觸控比較差,過一排會入塵)
3,水凝膜(其實仲差過普通膠貼,低清磨砂感,易花)唯一好處,真係全屏貼哂

油反而唔會喎, 你幾時見你屋企D食用油會咁易抹得走先

有d壓力就會擠出黎
就算唔漏出黎,油本身都會慢慢蒸發

咁我好好奇點解我廚房D油咁難抹得甩啦

其實我已經用左兩部機試,一部係pixel,另一部係butterfly S, 一般正常使用既力度係不足以擠出黎

如果油係咁易蒸發走,我就唔洗年尾大掃除抹廚房啦
有冇巴打可以出到詳細評測?講下優缺點。

優點:
體驗 -
/無,用開3仔整壞左手勢,流暢係必然既事
硬件 -
+摩打震感正過3仔
+外殼圓滑左,令上手舒服
軟件 -
+新加閱讀模式,黑白畫面閱讀係冇咁刺眼

缺點:
影相 -
-軟件調教中,今日出機就黎個4.5.1更新,第一項就係Camera
屏幕 -
-依家Flagship講緊2k, 4k, 4k hdr既時候你仲比緊3仔既mon我,極大程度唔吸引3仔用家換機

ps. 3仔用家,已申請退貨,但玩多兩玩有d心旭旭 用新機,因為上手真係正,同埋好好震

其實5.5吋mon真係有必要去到2k,4k resolution咩??

其實呢個amoled mon對比其他ips同樣1080比已經無咁細緻

講真, 用得2K 4K Mon 已經食電, 加上一直以黎都冇乜用家要求佢出2K 以上既MON, 明顯地1080仲係好夠做

最近買左部c9pro俾老母,6寸同樣1080 amoled。但c9pro係細緻d明顯oneplus用緊舊貨仔

明顯地oneplus 用緊既唔係靚貨啦

優點:
體驗 -
硬件 -
+摩打震感正過3仔
軟件 -

缺點:
影相 -
-軟件調教中,今日出機就黎個4.5.1更新,第一項就係Camera
屏幕 -
-依家Flagship講緊2k, 4k, 4k hdr既時候你仲比緊3仔既mon我,極大程度唔吸引3仔用家換機

ps. 3仔用家,已申請退貨,但玩多兩玩有d心旭旭 用新機,因為上手真係正,同埋好好震

其實5.5吋mon真係有必要去到2k,4k resolution咩??

其實呢個amoled mon對比其他ips同樣1080比已經無咁細緻

講真, 用得2K 4K Mon 已經食電, 加上一直以黎都冇乜用家要求佢出2K 以上既MON, 明顯地1080仲係好夠做

最近買左部c9pro俾老母,6寸同樣1080 amoled。但c9pro係細緻d明顯oneplus用緊舊貨仔

c9pro, 好似係super amoled

優點:
體驗 -
硬件 -
+摩打震感正過3仔
軟件 -

缺點:
影相 -
屏幕 -

三叔梗係最好嘅留俾自己用啦 btw其實S8預設都係行1080 怕食電
有無巴打試過將iPhone殼套落one plus度可唔可行?
有無巴打試過將iPhone殼套落one plus度可唔可行?

唔可行

雖然one plus外形係抄足iphone
但係機身係細少少
Danny 個REVIEW 夠晒中肯
https://www.youtube.com/watch?v=gV1_mx029f4
OnePlus 5 Camera Comparison Vs Galaxy S8, iPhone 7 Plus, HTC U11, P10 Plus

https://www.youtube.com/watch?v=xsdvb7H4_Tw

優點:
體驗 -
硬件 -
+摩打震感正過3仔
軟件 -

缺點:
影相 -
屏幕 -

三叔梗係最好嘅留俾自己用啦 btw其實S8預設都係行1080 怕食電

amoled三叔玩晒
同埋唔係呢啲地方慳budget 個定價仲邊壓得低
出左64驚唔夠用 想refund換部128
op5有樣地方好左但無人提過
5 support 既LTE band 多過3好多
旅行比較容易食到其他國家既lte

今晚應該有得用
見到啲相有啲卻步
但有冇人可以試下hq mode
麻煩有機既巴打post d hq mode vs auto mode既相上黎睇下
因為想睇下hq mode救唔救到夜景同低光

優點:
體驗 -
硬件 -
+摩打震感正過3仔
軟件 -

缺點:
影相 -
屏幕 -

http://www.anandtech.com/show/10411/the-oneplus-3-review/4

PenTile 排列入面,紅藍綠色都有唔同ge resolution
1080 PenTile amoled 唔夠 1080 RGB amoled 清楚,就算用2k resolution, 睇落同1080 RGB amoled差唔多
我部3T琴晚無啦啦開始lag同有小小發熱
跟住今朝起身已經開唔返
一開就係停左喺boot animation
浄係入到recovery

而家由佢停喺boot animation嗰陣都會發熱
有冇方法可以唔洗洗機都有得整返好?
跟住今朝起身已經開唔返

用咩from?
跟住今朝起身已經開唔返

用咩from?

Rom?
用緊oos4.1.5(唔知有冇記錯 一係就4.1.3)
呢排都冇update過
未買既巴打 可以用我條link

<a href="https://oneplus.net/hk/invite#MWNYN6VM4B9TZM
" target="_blank">https://oneplus.net/hk/invite#MWNYN6VM4B9TZM
</a>

有$150買配件,同我有200分

買左機冇用過可唔可以再買?

可以

其實點用?
跟住今朝起身已經開唔返

用咩from?

Rom?
用緊oos4.1.5(唔知有冇記錯 一係就4.1.3)
呢排都冇update過

上網睇見人話再flash過同一個rom落去
唔知work唔work?
g3轉過嚟用3T定5好
未買既巴打 可以用我條link

<a href="https://oneplus.net/hk/invite#MWNYN6VM4B9TZM
" target="_blank">https://oneplus.net/hk/invite#MWNYN6VM4B9TZM
</a>

有$150買配件,同我有200分

買左機冇用過可唔可以再買?

可以

其實點用?

買機同時買配件,揀卷平$150
g3轉過嚟用3T定5好

部5到左但係冇套用唔敢用住 唔記得買原裝套+ 淘寶的套全部冇貨派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞