F1 2022 季前試車 討論區 9

1001 回覆
1 Like 135 Dislike
越亂越好
不過只要唔係黑平, 其他邊隊我都無所謂

SMB係揸慣推頭啲嘅setup 改例開正佢嗰範
同哥桑炒車一樣
明明幾秒就跳左落車
比佢拍到燒咗五分鐘先跳車咁
舒仔琴晚都刷埋快圈 快過假太子
架車速度上唔似慢車
但可靠性問題應該幾嚴重
巴林春測跑得好少
睇返2017-18 hass 真係幾勁,可惜跌watt 得好勁
點解會咁
季中交換
rich energy
垃利引擎
本身隊車就細車隊
開頭參賽冇得分獎金靠老細揼水去維持
到有獎金分果陣老細又縮水
要車隊玩自負盈虧
所以慢慢變咗靠贊助
比rich energy撚咗獲之後成績又差
結果其他贊助陸續走埋
造成惡性循環 靠pay driver
至於點解架車越嚟越廢
除咗冇錢之外
仲因為佢地岩岩參賽果陣可以同大隊買舊車
所以開頭佢地有成績果陣架車係垃利舊車
直到18年改例 限制細隊唔可以買大隊舊車
haas自己設計然後比達拉拉生產
但就唔知邊part出錯
搞到自己架車尾翼不定時地升起
一黎rich, 二黎佢用垃利貨, 垃利偷完雞俾人周到, 之後冇俾人罰, 只係冇得偷雞然後研發變左負進度, hass只有跟住死埋一份
講起垃利, 如果嗰年唔係vettel尾段花式自爆, 有機會贏到咸拎到第五個WDC架
兩次機會
17拉利自爆
18Vettel 係德意志自炒之後崩咗
我指再之前一次

定係我記錯? max 唔係pit 左三次咩 ?

點解第二次咸狗無跟 ?
why i still in this position?
好想揾返條片 …
拉利b隊 大佬威既時候咪一齊威 17 18拉利仲有力爭wdc個陣㗎車有best of the rest能力 但是19拉利開始廢就跟住一齊收皮了
兩個都一齊爆啦

拉利負研發+㗎車一直都岩vettel揸
vettel又有失誤
Max 3次。

VSC Max入第二次之後咸狗先入嘅話佢應該要落P2,仲要VSC係個時可以隨時完,咸狗係pit entrance個時完VSC咁佢就輸到仆街。

黑平個時track position至上,VSC第一圈都唔入,第二圈更加唔會諗。
鹹狗做咗咩好事,車又跟佢整 又有公公呀圖兩樣都無,有嘅點會輸
第1次max紅胎跳樓 所以13圈入pit換白胎
14圈咸狗跟住入pit 黃換白
33圈bono問咸狗如果有SC 換黃定換白 咸狗答唔換
到第35圈耶誕壞車泊咗係T10前
36圈出VSC 咸狗同max都係第2段DRS條直路
然後bono叫咸狗stay out
咁紅牛見平治唔入 就call咗max入
所以第36圈max第2次pit 白換白
到第37圈toto叫masi唔好出SC
第38圈vsc ending
53圈威記大佬同舒仔鬥車 然後大佬甩尾撞牆引發SC
出SC果下咸狗仲係S3頭但決定唔入pit
紅牛再次見到平治唔入就call max入嚟換紅
賭唔會SC帶到完場
賓屎下星期好似會有新floor
垃利變弱只係其中一個因素
19年垃利靠cheat偈都仲好勁架
但haas 19年已經變廢咗
因為最主要原因係改咗例唔比買大隊舊車/限制可以買既零件
搞到haas自己設計錯/達拉拉整錯架車
到20年就廢車架+廢aero 再配埋個廢引擎
話咗 巴林我平輕鬆one two
oh, 以為你講冇入pit既第二次
因為一黎個時間唔夠做free pit, 二黎咸養軚有一手, 雖然成日口講my tyre is gone. 佢原plan係1 pit白軚到完場, 加上pit完中間有咁多車要過, max咪俾中間D車卡死晒, 就算過得黎都冇時間追同爬頭. 唔洗同你賭
事實當時max最後嗰5-10個圈完全拉唔到近個距離, 又過唔到中間D車. 原本平治係完美計劃通, 悶到完場. 我當時都半瞓狀態打定輸數準備熄機.
其實成場車由max一開波輸起步已經輸左, 係latifi奇蹟一炒. 打亂晒平治既plan, 冇latifi既話, checo做到地球國防部長都冇用
vsc 開始係咪唔會理頭車過pit 未 ?

sc 就會等頭車到先開始帶?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞